Prima   -  Presa   -  Noutăți - Extinderea cooperării în domeniul dezvoltării regionale a Republicii Moldova cu regiunile din Letonia

Extinderea cooperării în domeniul dezvoltării regionale a Republicii Moldova cu regiunile din Letonia

   
11.04.2016   1067 Accesări  

În perioada 7-8 aprilie curent, o delegație a Republicii Moldova, în frunte cu Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, a întreprins o vizită de lucru în Republica Letonă, transmite site-ul ministerului http://mdrc.gov.md/ În cadrul vizitei de lucru, au fost discutate domeniile prioritare de colaborare a MDRC al RM cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei (VARAM).

În cadrul întrevederilor, Excelența sa, Kaspars Gerhards, ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei, a oferit delegației moldovenești detalii și a prezentat experiența Letoniei acumulată în contextul implementării reformei administrativ-teritoriale, precum și beneficiile pe care le poate aduce aceasta reformă autorităților locale. De asemenea, ministrul Gerhards a accentuat importanța implicării tuturor instituțiilor centrale și locale pentru dezvoltarea regiunilor.

Totodată, a fost menționată existența fondurilor structurale pentru dezvoltarea rurală pentru perioada 2014-2020, precum și a inițiativelor la nivel local.

La rândul său,  Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, a mulțumit omologului său pentru suport și receptivitate, precum și pentru cooperarea interministerială  existentă, care a devenit posibilă odată cu semnarea Acordului de cooperare din 2012. În același timp, dl Vasile Bîtca și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată Agenției de Dezvoltare Regională Nord și a exprimat dorința de dezvoltare a cooperării existente cu regiunile din Letonia. 

De asemenea, în cadrul vizitei, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții Parlamentului Leton, Saeima. Astfel, la ședință au fost discutate oportunitățile colaborării moldo-letone cu președinții Comisiei  parlamentare economie, agricultură, mediu și politică regională, precum și ai Comisiei Afaceri Europene și a fost reiterat suportul leton în cadrul Parteneriatului Estic.

Pe data de 8 aprilie curent, delegația s-a deplasat la Agenția Regională Vidzeme, unde au fost discutate provocările cu care se confruntă regiunile de dezvoltare din Letonia, programele și instrumentele de susținere a antreprenoriatului, promovarea turismului și atragerea investițiilor.

Amintim că Letonia susține Republica Moldova în promovarea dezvoltării regionale din anul 2012, în baza Acordului de colaborare în domeniul dezvoltării regionale semnat între MDRC și ministerul omolog leton, VARAM.