Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția Europeană pentru Democrație Locală intenționează să sprijine autoritățile publice locale ale raionului și orașului Cimișlia

Agenția Europeană pentru Democrație Locală intenționează să sprijine autoritățile publice locale ale raionului și orașului Cimișlia

   
05.04.2016   1308 Accesări  

Agenția Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), cu sediul principal pe lângă Consiliul Europei, la Strasbourg, intenționează, până la sfârșitul anului curent, să deschidă o Agenție pentru democrație locală-satelit în orașul Cimișlia. Aceasta cu scopul de a promova în Republica Moldova parteneriatul estic prin realizarea unor proiecte în domeniul bunei guvernări și a participării cetățenilor la nivel local, precum și în ideea de a sprijini eventuale inițiative locale ale administrațiilor publice de ambele nivele, ale ONG-urilor din raionul Cimișlia, prin furnizarea expertizei dobândite, prin cunoștințele și experiența ALDA în regiunile în care ALDA și Agențiile pentru Democrație Locală activează.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanți ai Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA) au efectuat o vizită de studiu în raionul Cimișlia și au avut întrevederi cu APL de nivelele I și II.  Întâlnirea a avut loc în sala de protocol a Consiliului Raional Cimișlia, întrunind mai mulți actori din domeniul autonomiei locale, precum și factori de decizie raionali, interesați să coopereze în varii domenii pentru o bună guvernare și întru stabilirea unor parteneriate durabile între APL și societatea civilă.

De asemenea, oaspeții europeni s-au documentat în ceea ce privește activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, care își are centrul de reședință în orașul Cimișlia. Reprezentanții ALDA au purtat discuții cu directorul instituției, Maria Culeșov, examinând posibilitatea unei eventuale cooperări între structura neguvernamentală europeană și principala organizație din teritoriu, abilitată să ofere suport APL I și II în vederea elaborării și  implementării proiectelor de dezvoltare regională și locală.

Asociația Europeană pentru Democrație Locală este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării bunei guvernări și a participării cetățenilor la nivel local. ALDA se concentrează pe activități care facilitează cooperarea între autoritățile locale și societatea civilă.

Stabilită la inițiativa Consiliului Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa, din 1999 ALDA operează în Uniunea Europeană și în vecinătatea acesteea.

Agențiile locale pentru democrație (ADL) au fost stabilite în Balcanii de Vest de către Congresul Consiliului Europei din anul 1992, ca un program de sprijin pentru consolidarea democrației locale, respectarea maternală a drepturilor omului și a dezvoltării durabile. 

În prezent , există 11 agenții active pentru Democrație Locală cu sediul în Balcanii de Vest și Caucazul de Sud, coordonate de ALDA, și 3 parteneri operaționali ai ADL - urilor, cu sediul în Croația.

Eventualii parteneri de guvernare locală a autorităților cimișliene au specificat că Agențiile locale pentru democrație create funcționează ca ONG-uri înregistrate la nivel local, dar acestea sunt diferite de alte ONG-uri locale, din cauza cadrului internațional cu care acestea operează. Într-adevăr, ADL dezvoltă parteneriate cu autoritățile locale și ONG-urile din toată Europa, oferind întregii rețele de ADL-uri acces direct la cadrul internațional, prin sprijinul ALDA, a Consiliului Europei și Uniunii Europene.

"Cel mai important aspect al ADL este procesul de stabilire a parteneriatului estic. Cooperarea și parteneriatul dintre partenerii locali și internaționali, între autoritățile locale și ONG-uri dă valoare adăugată procesului de elaborare a proiectelor și implementării activităților locale", a specificat Stanca Paraci, coordonator programe regionale ALDA.

Acest proces este în sine un proces de învățare pentru toți cei implicați și servește drept exemplu practic al modului în care un proces democratic de planificare participativă poate da rezultate, a relevat reprezentanta structurii europene.