Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud au evaluat situația socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Sud

Specialiștii ADR Sud au evaluat situația socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Sud

   
10.02.2016   1374 Accesări  

Analiza situației socio-economice, realizată de specialiștii Secției planificare a ADR Sud, a fost elaborată pentru a crea o imagine de ansamblu a tendințelor de dezvoltare economică și socială a Regiunii de Dezvoltare Sud. Domeniile descrise țin de  geografie și mediu, sistemul de așezări a regiunii, demografia și forța de muncă, infrastructura serviciilor publice, inclusiv serviciile sociale, analiza economiei regiunii și a mediului de afaceri, precum și a nivelului de trai a populației.

Analiza socio-economică a demonstrat că Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) este dezavantajată practic în toate domeniile în comparație cu celelalte regiuni, dar cel mai mare decalaj se atestă la nivelul localităților rurale, care, ca regulă sunt dezavantajate în ceea ce privește infrastructura fizică, utilitățile publice, condițiile de locuit și accesul la servicii sociale fundamentale.

Nivelul de deprivare pe domenii arată că RDS în întregime se poziționează în mare parte între Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea de Dezvoltare Centru, adică indicii sunt de mijloc. În cazul celor 5 domenii principale de deprivare (vezi figura 10-6) la compartimentul deprivare economică RDS se află pe aceiași scară cu RDC, dar este net inferioară RDN.

Deși aparent asistăm la un proces de evoluție pozitivă al nivelului de trai a populației din regiune, această ascensiune nu are un fundament temeinic bazat pe o economie dezvoltată. Pe de o parte, urmărim o creștere a gradului de acces a populației la diverse servicii, inclusiv sociale. Au fost implementate în ultimul timp un șir de proiecte de construcție și reabilitare a infrastructurii fizice. A crescut calitatea serviciilor acordate. Se întreprind diverse măsuri în vederea susținerii dezvoltării sectorului privat. Pe de altă parte, cea mai mare pondere în alimentarea veniturilor populației o au remitențele. Ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare și întreținerea locuințelor în total cheltuieli este în continuă creștere. Aceste lucruri ne vorbesc despre un decalaj între cifre și realitate.

Emigrarea masivă din țară este și ea un criteriu de măsurare a nivelului de trai a populației.

Èšinând cont de faptul că RDS este regiunea cu cel mai mic grad de urbanizare, corespunzător cu o pondere mare a populației rurale, avem și un grad sporit de sărăcie în comparație cu alte regiuni ale țării. Cauzele principale ale sărăciei rurale sunt: vulnerabilitatea sectorului agricol (dependența de condițiile climaterice), rentabilitatea joasă a acestuia, insuficiența de alternative ocupaționale în alte sectoare economice.

Aceste constatări confirmă necesitatea promovării politicilor privind:

-  susținerea activităților de antreprenoriat și promovarea culturii antreprenoriale, mai cu seamă în mediul rural, care vor contribui la creșterea oportunităților ocupaționale non-agricole la sate;

-  dezvoltarea unei rețele de centre urbane ca oportunitate de creare a locurilor de muncă în zone adiacente localităților rurale;

-  promovarea instrumentelor de dezvoltare (incubatoare de afaceri, parcuri industriale, zone economice libere, etc.);

-  susținerea modernizării sectorului agricol prin introducerea și dezvoltarea tehnologiilor noi, dezvoltarea sistemelor de irigare, diversificarea producției agricole și ajustarea calității acesteia la cerințele pieții europene;

-  crearea unui mecanism de identificare a disparităților în diverse domenii și promovarea politicilor de lichidare a acestora, etc.

Analiza_socio-economica_a_RDS_final.pdf