Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 și un plan de implementare a acestui important document

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 și un plan de implementare a acestui important document

   
05.02.2016   1210 Accesări  

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (SRD Sud) s-a întrunit în ședință  vineri, 5 februarie curent, la Cimișlia, pentru a dezbate un șir de chestiuni importante legate de activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Sud în perioada anului 2015, precum și pentru a trasa, prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020, principalele domenii de intervenție, obiectivele specifice și măsurile necesare de întreprins de către actorii de dezvoltare regională pentru atingerea obiectivului general — cel de creștere economică echilibrată și durabilă a regiunii.

La ședința CRD Sud, alături de primari și președinți de raioane, reprezentanți ai sectoarelor privat și asociativ din cele opt raioane ale Regiunii Sud, au participat Vasile BÎTCA, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol USATÎI, Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian BÎNZARU, Director al Direcției Generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și mass-media din regiune.

În cuvântul său de salut, rostit în deschiderea ședinței, Vasile BÎTCA, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, s-a arătat nespus de bucuros de a fi în această importantă zi alături de factorii de decizie regionali din Sud. „Aș dori să menționez că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu consecvență accentuează importanța unor relații de colaborare fructuoasă cu APL, cu societatea civilă și mediul de afaceri, iar ședințele Consiliului  Regional reprezintă o oportunitate în plus de a ne întruni și a dezbate problemele stringente care vizează fiecare localitate în parte și regiunea în general. Consider că platforma Consiliilor Regionale este cea mai democratică. E o platformă discuție și de luare a deciziilor, care ar orienta dezvoltarea în regiune și ar facilita activitățile cu menire de îmbunătățire a condițiilor de trai în Regiunea Sud", a declarat ministrul."Vă îndemn să vă implicați activ și să luați decizii corecte și chibzuite. Trebuie sa fiți conștienți de faptul că procesul de dezvoltare a regiunilor nu este doar o atribuție a ministerului. Noi vom putea crea condiții mai bune de trai pentru cetățeni doar dacă vom activa coordonat și vom depune eforturi comune atât la nivel central, cât și la nivel local și regional", a ținut să sublinieze în discursul său Vasile BÎTCA, Ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

În cele ce urmează, Nicolae MOLOZEA, președintele CRD Sud, a prezidat forul regional, prezentând obiectivele întrunirii și supunând votului agenda propriu-zisă a ședinței. După aprobarea acesteia, membrii CRD Sud au purces la audierea raportului dnei Maria CULEȘOV, Director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

În raportul său, Maria CULEȘOV a menționat că, pe parcursul anului 2015, activitatea ADR Sud a fost îndreptată spre realizarea cu succes a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud, care prevede dezvoltarea unei regiuni prospere, cu o creștere economică echilibrată pe teritoriul Regiunii de Dezvoltare Sud. Astfel, în perioada de referință, ADR Sud, cu suportul partenerilor internaționali de dezvoltare, în cooperare cu parteneri regionali și locali, și în coordonare cu recomandările Direcției Generale de Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, a obținut o serie de rezultate în domeniul planificării strategice, a managementului proiectelor, în domeniul dezvoltării capacităților actorilor de dezvoltare regională, al relațiilor internaționale și atragerii investițiilor etc.

La capitolul realizări ale anului precedent, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud a specificat elaborarea unui Program regional în domeniul Drumuri Regionale și Locale, aprobat de CRD Sud; elaborarea a 10 Concepte de Proiecte Viabile (CPV), inclusiv două în sectorul Aprovizionare cu apă și Canalizare, trei în sectorul Eficiență Energetică și alte cinci în sectorul Drumuri Regionale și Locale. De asemenea, Maria CULEȘOV a declarat că printre reușite se numără și elaborarea în perioada respectivă a 5 studii de fezabilitate, dintre care trei în domeniul Managementului Deșeurilor Solide pentru trei subregiuni din Regiunea de Dezvoltare Sud (două au fost deja finalizate și unul se află  în curs e.de realizare) și alte două în domeniul Aprovizionare cu Apă și Canalizare, care, în timpul apropiat, urmează a fi și ele definitivat

Șefa ADR Sud n-a trecut cu vederea nici Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020, la elaborarea căruia s-a depus o muncă enormă de către specialiștii Agenției, precum și de către Comitetul pentru Planificare Strategică, creat pentru prima dată, la nivel de regiune, în acest scop.

Referindu-se la proiectele investiționale, implementate în Regiunea de Sud, Maria CULEȘOV a informat  membrii CRD Sud că în decursul anului 2015 au fost valorificate în acest scop din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, prin intermediul ADR Sud, 75 874,41 milioane lei, fiind construite 3,18 km de drum în s. Carahasani, r-l Ștefan Vodă, și 13,04 km de drum în raionul Taraclia,  reabilitate 18,9 km de drum în localitățile Ștefan Vodă, Talmaza, Ciobruciu.

După o rundă de întrebări-răspunsuri, prin votul majorității, membrii CRD Sud au decis să ia act de Raportul de activitate al ADR Sud pentru anul 2015, considerând-o drept una productivă. Așa, bunăoară, Nicolae MOLOZEA, președinte CRD Sud și președinte al raionului Ștefan Vodă, a specificat că unitatea teritorial-administrativă pe care o conduce a beneficiat, cu sprijinul ADR Sud, de un suport semnificativ de circa 70 milioane lei, mulțumindu-le pentru conlucrarea frumoasă și cooperare specialiștilor din cadrul Agenției.

În continuare, Tatiana Aramă, șefa Secției Planificare Strategică din cadrul ADR Sud, a făcut o amplă prezentare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 (SDR Sud). După care, expunându-se mai întâi în dezbateri asupra unor probleme și obiective de dezvoltare extrem de importante, membrii CRD Sud au aprobat principalul document de politici publice al Regiunii Sud, care trasează direcțiile de dezvoltare a acesteia în următorii 5 ani și asigură continuitatea documentelor strategice regionale din anii precedenți.

Prin intermediul unei alte decizii, componența CRD Sud a aprobat Planul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud pentru anul 2016, urmând să-și canalizeze în perioada dată eforturile, de comun acord cu specialiștii ADR Sud, pentru identificarea și atragerea investițiilor necesare implementării cu succes a Strategiei 2016-2020. Totodată, CRD Sud și-a asumat în mod legal și dreptul de a modifica și monitoriza, pe parcurs, gradul de implementare a Strategiei.

În finalul ședinței, membrii CRD Sud au audiat un raport prezentat de Stela COROBCEANU, consultant național GIZ, referitor la studiile de fezabilitate elaborate în baza Programelor Regionale Sectoriale. Factorii de decizie regionali din zona de Sud au aprobat listele Conceptelor de Proiecte Viabile, identificate și dezvoltate cu suportul partenerilor de dezvoltare și a proiectelor-pilot implementate cu suportul GIZ.