Prima   -  Presa   -  Noutăți - Politica publică „Eficientizarea reparației și întreținerii drumurilor prin descentralizare„ audiată la Cimișlia

Politica publică „Eficientizarea reparației și întreținerii drumurilor prin descentralizare„ audiată la Cimișlia

   
26.01.2016   1269 Accesări  

26.01.2016                                                                                                                                                        Cimișlia

     Astăzi, în incinta Consiliului Raional Cimișlia,  a avut loc ședința regională de prezentare a politicii publice "Eficientizarea reparației și întreținerii drumurilor prin descentralizare", elaborată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID).

      La eveniment au fost prezenți: reprezentanți ai APL II din Regiunea de Sud, specialiști din cadrul Direcției Generale Construcții și Infrastructurii UTA Găgăuzia, reprezentanți ai Întreprinderilor SA"Drumuri" din raioanele: Cimișlia, Cahul,Căușeni, Leova,Vulcănești, Comrat și Ceadîr-Lunga. 

       Președintele Raionului Cimișlia, Olărescu Mihai, în debutul evenimentului a specificat care sunt problemele cu care se confruntă autoritățile publice în gestionarea drumurilor și a îndrumat persoanele prezente să participe și să se expună asupra problemei prin prisma experienței fiecăruia.

      Șef, Direcția dezvoltarea drumurilor (MTID), Cuculescu Andrei, în cuvântul său de salut a accentuat importanța politicii publice elaborate de către Minister, care la momentul actual vine cu ideii și soluții privind eficientizarea reparației și întreținerii drumurilor prin descentralizare. "La momentul actual în proces de modernizare sunt 300 km de drum, pe întreg teritoriul țării. În Regiunea de Sud a Republicii, în proces de reabilitare sunt drumurile  "Giurgiulești - Chișinău" și"Hîncești - Leova- Cahul- Slobozia Mare". Banca Mondială recent a căzut de acord să ofere un credit de 80 milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor locale. Sunt de acord să adere la inițiativă de finanțare atât Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cât și Banca Europeană de Investiții (BEI). Pentru a atrage cât mai multe investiții Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat această politică propusă astăzi spre audiere.

      Ședința are drept scop de a prezenta importanța politicii date pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională și de Descentralizare unde a fost prezentată metodologia repartizării mijloacelor Fondului rutier pentru reparația și întreținerea drumurilor publice și rețeaua de drumuri regionale. 

Ședință similară urmează a fi organizată la data 28 ianuarie 2016, ora 10 00 în incinta Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (etajul 1), sala de conferințe și la data de 29 ianuarie 2016, ora 10 00 în incinta Primăriei municipiului Bălți.