Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 consultat public la Cimișlia

Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 consultat public la Cimișlia

   
05.01.2016   1639 Accesări   1 Comentarii

5 ianuarie                                                                                                                   or. Cimișlia

Astăzi, cinci decembrie, în incinta Consiliului raional Cimișlia s-a desfășurat evenimentul de consultare publică pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud) pentru anii 2016-2020.

La eveniment au fost prezenți peste 40 de reprezentanți ai: Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, membrii Comitetului de Planificare Strategică din RDS, reprezentanți ai APL de nivel I și II, societății civile din regiune, precum și reprezentanți ai partenerului de dezvoltare - Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Domnul Valerian Bînzaru, șef Direcție Generală Dezvoltare Regională  în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cuvântul său de salut a accentuat importanța evenimentului de consultare publică a SDR Sud, principalul document de planificare strategică pentru Regiunea de Dezvoltare Sud. "Până astăzi s-a reușit elaborarea și consultarea publică a proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Strategiilor de Dezvoltare Regională Nord și Centru. Astăzi asistăm la evenimentul de consultare publică a SDR Sud. Toate trei strategii regionale sunt elaborate în corelare cu Strategia Națională de Dezvoltare Regională și cu strategiile naționale sectoriale tangente obiectivelor de dezvoltare regională. Urmează definitivarea documentelor și  prezentarea acestora pentru aprobare Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare Sud, Nord și Centru ".

Eugen Lupașcu, șeful  Secției Management Proiecte ADR Sud a ținut să mulțumească tuturor actorilor implicați în procesul de elaborare a strategiei și a făcut apel la un dialog constructiv pe marginea documentului supus consultărilor.

În cadrul consultărilor publice, specialistul secției planificare strategică și programare Natalia Dubălari a prezentat Profilul Regiunii de Dezvoltare Sud, iar Tatiana Aramă, șef Secție planificare strategică a prezentat Strategia de Dezvoltare Regională Sud pentru anii 2016-2020, precum și obiectivele stabilite în document și măsurile  de realizare a acestora.

Cu propuneri concrete de îmbunătățire a documentului au venit: Dorin Andros, Șef Direcție politică  și cooperare regională; Vasile Petrenco, membru CRD Sud; Vitalie Hotnogu, Președintele Asociației Obștească „AXIS" din Cahul, etc.

Urmează elaborarea de către specialiștii ADR Sud a tabelului de divergențe și lucrul în continuare în vederea îmbunătățirii calității documentului.

Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 este principalul document de politici publice, care trasează direcțiile de dezvoltare a regiunii pe următorii 5 ani. SDR Sud 2016-2020 asigură continuitatea documentelor strategice regionale și anume a SDR Sud 2010-2016.

Pentru încadrarea în contextul național al politicii de dezvoltare regională SDR Sud 2016-2020 este corelată cu Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, fiind asigurată armonizarea documentelor la nivel de obiective strategice, obiective specifice și măsuri. Concomitent, SDR Sud este elaborată în strânsă corelare cu strategiile sectoriale din domeniile prioritare dezvoltării regionale.

Proiectul SDR Sud 2016-2020 a fost elaborat de către specialiștii ADR Sud cu suportul Comitetului pentru Planificare Strategică în RDS și a experților contractați de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Sugestiile, comentariile și propunerile pe marginea documentului propus pentru consultare publică le puteți expune persoanei responsabile până în data de 11 ianuarie 2016.