Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizita de monitorizare în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova- Filipeni- Romanvca

Vizita de monitorizare în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova- Filipeni- Romanvca

   
10.12.2015   2075 Accesări  

La data de 09 decembrie 2015, în raionul Leova a avut loc vizita de monitorizare în cadrul proiectului "Construcția apeductului magistral Leova- Filipeni- Romanvca".

În cadrul vizitei au participat reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, reprezentanți ai Ambasadei Republice Polonie la Chișinău și antreprenorul general.

În procesul de implementare a proiectului "Construcția apeductului magistral Leova- Filipeni- Romanvca", Ambasada Republicii Polone, a acordat o cofinanțare semnificativă în valoare de 1 796 050 de lei.

În cadrul vizitei a fost estimat gradul de valorificare a mijloacelor financiare alocate, precum și progresul general al implementării proiectului.

Sa constat că lucrările care sunt finanțate din banii alocați de către Ambasada Republicii Polone, sunt executați în proporție de 90% urmând să fie realizate integral către data de 15 decembrie 2015, printre care:

-   construcția a două rezervoare  din beton armat cu un volum de 200m3 în localitatea Filipeni;

-   construcția căi de acces spre platforma de amplasare a rezervoarelor, cu o lungime de 210 m în localitatea Romanovca;

-   construcția rețelelor interne de apeduct la platforma din localitatea Romanovca și Filipeni.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov a menționat: " Suportul acordat din partea Ambasadei Republicii Polone, pentru implementarea proiectului "Construcția apeductului magistral Leova- Filipeni- Romanvca", a impulsionat activitățile realizate în cadrul proiectului dat și a permis intensificarea procesului de execuție a lucrărilor. În acest sens aduc mulțumiri poporului Polonez pentru sprijinul acordat și sperăm la o colaborare eficiență în continuare."

Valoarea totală a proiectului este de 5 665 811,42 de lei, dintre care 1 796 050 de lei finanțat de către Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova.

Bani pentru efectuarea următoarelor lucrări :

-execuția lucrărilor de construcție și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă a localităților r-lui Leova;

-construcția rețelei magistrale cu lungimea de 8897 m între localitățile Leova-Filipeni-Romanovca;

-construcția rezervoarelor din beton armat pentru acumularea apei potabile cu volumul de 200m3  (2 rezervoare) în s.Filipeni;

-amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-construcția rezervoarelor din fibră de sticlă pentru acumularea apei potabile cu volumul de 50 m3 (2 rezervoare) în s.Romanovca;

-amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-construcția căilor de acces cu lungimea 420m.

Activitatea respectivă a fost parțial realizată. În perioada 2014 au fost construite rețelele magistrale cu lungimea de 8,9 km.

Proiectul propus vine să contribuie la îmbunătățirea considerabilă a calității serviciilor de aprovizionare cu apă a localităților din r-nul Leova, aducând beneficii pentru sănătatea populației în regiunile urbane și suburbane a localităților partenere.