Prima   -  Presa   -  Noutăți - Aportul Ambasadei Republice Polone pentru finisarea proiectului ”Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni - Romanovca„

Aportul Ambasadei Republice Polone pentru finisarea proiectului ”Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni - Romanovca„

   
18.11.2015   1478 Accesări  

Circa 44% din populația Republicii Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă, iar la nivelul raionului Leova și localitățile acestuia, situația este pe cît se poate de asemănătoare, iar uneori, mai gravă datorită zonei.

Există necesitatea modernizării din motivul, că starea nesatisfăcătoare în alimentarea cu apă potabilă a populației este condiționată, în special, de nefuncționarea apeductului prin deteriorarea considerabilă a sistemelor acestora.

Recent, Agenția de Dezvoltare Regională Sud,  a beneficiat de finanțare în sumă totală de 85 mii de euro din partea Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, pentru finisarea proiectului „Construcția apeductului magistral Leova -  Filipeni - Romanovca".

Acordul de finanțare a fost încheiat la data de 01 septembrie 2015, unde părțile au stabilit termenul executării obiectului de la data semnării, pînă la data de 31.12.2015.

Proiectul dat a demarat în mai 2014 și are drept obiectiv general extinderea aprovizionării cu apă potabilă a localităților raionului Leova și Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni - Romanovca.

În procesul realizării proiectului se construiesc patru bazine de acumulare a apei (2x200m3 și 2x50m3) pe teritoriul Platformelor B (satul Filipeni) și V (satul Romanovca), inclusiv infrastructura necesară, precum și rețelele de conectare.

Lucrările propuse au beneficiul direct și vor afecta pozitiv localitățile raionului, cum sunt satele Hănăsenii Noi,  Filipeni și Romanovca.

Beneficiarii proiectului sunt:

  • Grupul țintă- 7840 locuitori din c. Hănăsenii Noi, Filipeni și Romanovca;
  • Agenți economici 54 din c. Hănăsenii Noi, Filipeni și Romanovca;
  • Gospodări Èšărănești- 1542;
  • Instituții de menire socială-30, inclusiv CR Leova și SA "Apă-Canal" din or. Leova, instituții școlare și instituții preșcolare, puncte medicale, primării, etc din teritoriul localităților țintă.

Serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare joacă un rol deosebit în îmbunătățirea calității vieții, protecției mediului, ținând cont de importanța lor pentru economie, pentru producerea de bunuri și servicii, eficiența și calitatea acestora.

Valoarea totală a proiectului este  de 5 665 811,42 de lei finanțați din FNDR, dintre care 85000,00 Euro finanțați de către Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova.