Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizită de monitorizare în cadrul proiectului: „Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni- Romanovca„

Vizită de monitorizare în cadrul proiectului: „Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni- Romanovca„

   
05.11.2015   1268 Accesări  

Insuficiența surselor de apă potabila, care să satisfacă nevoile populației din partea de Sud-Est a Republicii Moldova și calitatea apei în RDS este foarte joasă. Apa potabilă nu întotdeauna corespunde normativelor sanitare existente, de aceea apa din multe conducte poate fi folosită doar ca apă tehnică. În câteva localități din raioanele Cantemir și Leova apa din fântâni și izvoare este poluată cu reziduuri de petrol.

Actual, cei circa 3800 locuitori ai localităților Filipeni și Romanovca nu au acces la surse sigure de apă potabilă, consumând apa din fîntânile de mină. Analizele de laborator ale apei din fîntânile de mină demonstrează  că apa nu este potabilă. Consumul acesteia generează un număr mare de boli infecțioase.

Pentru soluționarea aceste probleme în mai 2014 a demarat proiectul „Construcția apeductului magistral Leova -  Filipeni- Romanovca".

Recent, a avut loc vizita de monitorizare  la șantier în cadrul proiectului dat. Valoarea totală a acestuia  fiind de 5 665 811,42 de lei, dintre care 1 800 000 de lei finanțat de către Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova.

În cadrul vizitei efectuate de către reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și reprezentantul Consiliului Raional Leova, s-a constatat, că se efectuează lucrări  de amenajare teritoriului rezervoarelor, se construiesc căi de acces și a împrejmuirilor, cât și s-a construit un rezervor din beton armat pentru acumularea apei potabile cu volumul de 200m3 din cele 2 preconizate.

 

Proiectul propus vine să contribuie la îmbunătățirea considerabilă a calității serviciilor de aprovizionare cu apă a localităților din r-nul Leova, aducând beneficii pentru sănătatea populației în regiunile urbane și suburbane a localităților partenere.

Scopul general al proiectului este  extinderea aprovizionării cu apă potabilă a localităților r-lui Leova.

Scopul nemijlocit si efectele realizării proiectului:

-Construcția apeductului magistral Leova - Filipeni- Romanovca;

-Crearea condițiilor pentru asigurarea cu apă potabilă a 3807 locuitori din localitățile Filipeni și Romanovca;

-Descrierea detaliata a activităților in cadrul realizării proiectului.

 În cadrul proiectului se efectuează următoarele lucrări de construcție:

-Execuția lucrărilor de construcție și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă a localităților r-lui Leova;

-Construcția rețelei magistrale cu lungimea de 8897 m între localitățile Leova-Filipeni-Romanovca;

-Construcția rezervoarelor din beton armat pentru acumularea apei potabile cu volumul de 200m3  (2 rezervoare) în s.Filipeni;

-Amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-Construcția rezervoarelor din fibră de sticlă pentru acumularea apei potabile cu volumul de 50 m3 (2 rezervoare) în s.Romanovca;

-Amenajarea teritoriului rezervoarelor;

-Construcția căilor de acces cu lungimea 420m.

Activitatea respectivă a fost parțial realizată. În perioada 2014 au fost construite rețelele magistrale cu lungimea de 8,9 km.