Prima   -  Presa   -  Noutăți - UN PAS IMPORTANT PENTRU RAIONUL LEOVA: ÎN CADRUL PROIECTULUI "Modernizarea Serviciilor Publice Locale de alimentare cu apă în raion" A FOST CONSTITUIT COMITETUL DIRECTOR LOCAL

UN PAS IMPORTANT PENTRU RAIONUL LEOVA: ÎN CADRUL PROIECTULUI "Modernizarea Serviciilor Publice Locale de alimentare cu apă în raion" A FOST CONSTITUIT COMITETUL DIRECTOR LOCAL

   
01.10.2015   950 Accesări  

 

Recent, în raionul  Leova a avut loc ședința de constituire a Comitetului Director Local (CDL) al proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) de alimentare cu apă în raionul Leova".

 

La ședință au participat directorul Direcției Generale de Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dnul Valerian Bînzaru, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, dna Maria Culeșov, Consultant național superior din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), dna Valentina Pleșca, reprezentanți ai APL de nivel I și II, Agenția Ecologică, Centrul de Sănătate Publică și ONG din raionul Leova.

 

În cadrul ședinței, de către consultantul regional GIZ, dnul Andrei Tocaru, a fost prezentat proiectul MSPL în sectorul AAC Leova.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale de alimentare cu apă în raionul Leova" este unul din cele 8 proiecte-pilot din Republica Moldova, finanțate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și implementate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiilor de Dezvoltare Regionale și Autorităților Publice Locale.

Proiectul prevede construcția apeductului magistral Leova - Iargara, care va conecta la prima etapă localitățile Leova, Iargara, Filipeni, Romanovca, Cupcui, Sărata Nouă, iar ulterior, va conecta 30 de localități din raionul Leova.

Obiectivul General al proiectului: Îmbunătățirea condițiilor de trai a populației raionului Leova prin asigurarea serviciilor de alimentare cu apă de calitate.

Beneficiari: La prima etapă: 12.353 locuitori ai localităților or. Iargara, Filipeni, Romanovca, Cupcui, Sărata Nouă; 10.016 locuitori ai or. Leova;

Prestatorul de servicii de apă și canalizare;

Primăriile Leova, Iargara, Filipeni, Romanovca, Cupcui, Sărata Nouă;

Consiliul Raional Leova.

La etapa următoare: peste 50 mii locuitori din 30 de localități din r. Leova.

Bugetul proiectului: 2.580.000 EUR.

În continuarea ședinței s-a discutat pe marginea textului Regulamentului Comitetului Director Local, care este Anexă a Memorandumului de Înțelegere, semnat la data de 08 mai 2015 de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția de Dezvoltare Regională Sud și primăria or. Leova. Regulamentului Comitetului Director Local a fost aprobat de membrii CDL unani.

Drept urmare, conform regulamentului CDL, au fost aleși președintele CDL - Președintele raionului Leova, dnul Ion Gudumac, iar secretarul CDL a fost numit dnul Ilie Condrea, șef DEDTAI al Consiliului Raional Leova.

De asemenea, s-a discutat despre identificarea desemnării unui manager local și posibilitatea de finanțare de către părțile implicate a acestuia. S-a decis ca în termen de 60 de zile Consiliul Raional Leova va organiza și petrece concursul de desemnare a managerului local de proiect.

În a doua jumătate a ședinței, membrii CDL au aprobat modificările în Planul de Implementare a Proiectului, care este Anexă a Memorandumului de Înțelegere, precum și raportul trimestrial pe activități efectuate în cadrul proiectului pe trimestrul III.

Următoarea ședință a CDL Leova se planifică pentru a doua jumătate a lunii decembrie, unde va fi prezentat raportul de activitate a proiectului MSPL Leova pentru trimestru IV al anului 2015.