Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cu suportul ADR Sud în Leova se planifică reabilitarea energetică al liceului „C.Spătaru„

Cu suportul ADR Sud în Leova se planifică reabilitarea energetică al liceului „C.Spătaru„

   
19.08.2015   1377 Accesări  

În vederea reducerii consumului de energie și a costurilor energetice pentru Liceul Teoretic "C. Spătaru" din Leova, precum și oferirea unui grad mai înalt de confort elevilor, autoritățile din Leova, cu suportul ADR Sud și a experților GIZ pregătesc un concept de eficientizare energetică al acestei instituții de învățământ.

În acest context, eficientizarea energetică al Liceului Teoretic"C. Spătaru" a fost discutată la cea de a 2-a ședință în data de 18 august 2015, la Leova, scopul întrunirii fiind prezentarea raportului preliminar al Conceptului de Proiect Viabil.

La ședință au participat experții GIZ, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională, primăriei Leova, al Consiliului Raional și nemijlocit al Liceului Teoretic "C. Spătaru".

Ion Muntean, expertul GIZ a prezentat raportul asupra conceptului de proiect viabil (CPV), pentru acest liceu.

  

Expunerea conceptului de reabilitare energetică a clădirii, a fost efectuată de către Ruslan Popazov, expert GIZ, cuprinzând măsurile de eficiență energetică pentru această instituție de învățământ: renovarea termică a pereților, înlocuirea ferestrelor/ușilor, renovarea acoperișurilor plate, izolarea termică a tavanelor subsolului, instalarea unui sistem de ventilare nou, instalarea unui sistem de protecție solară.

În baza analizei caracteristicilor cheie și a stării tehnice a clădirii, experții GIZ au prezentat membrilor grupului de lucru varianta preliminară a conceptului de proiect viabil. Reprezentanții Primăriei Leova, Consiliului Raional Leova și al Liceului "C. Spătaru", urmează să formuleze propuneri de îmbunătățire pe marginea acestui concept de proiect și să le remită pentru examinare specialiștilor ADR Sud. În decurs de tei săptămâni se planifică finalizarea raportului Conceptului de Proiect Viabil.

  

Valoarea proiectului "Sporirea eficienței energetice a clădirii Liceului Teoretic "C. Spătaru" din or. Leova" depășește suma de 47 ml. Lei, iar obiectivul principal este elaborarea unui concept amplu de reabilitare termică care să contribuie la o reducere substanțială a consumului de energie anual și a costurilor operaționale, la sporirea confortului termic și să contribuie la realizare obiectivelor naționale și regionale de eficiență energetică pentru clădirile publice.

Intru implementarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul Eficiență Energetică (EE) în clădirile publice, în Regiunea de Dezvoltare Sud au fost selectate 3 concepte de proiect viabile din raioanele Ștefan Vodă, Leova și Basarabeasca.