Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apa și canalizarea în r-ul Cahul obiect de discuții cu noii aleși locali

Apa și canalizarea în r-ul Cahul obiect de discuții cu noii aleși locali

   
17.08.2015   1353 Accesări  

În data de 12 august 2015, la Cahul, a fost organizată o ședință de lucru în cadrul proiectului pilot „Modernizarea serviciilor publice locale în sectorul aprovizionării cu apă și canalizare pentru r-ul. Cahul" ( MSPL/AAC). La întrunire au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), al Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), consilierii or. Cahul, primari - beneficiarii direcți ai proiectului, experți și consultanți GIZ, precum și reprezentanții operatorului "Apă-Canal Cahul", agenți economici. Pe parcursul ședinței  s-a  prezentat retrospectiva acțiunilor proiectului și activitățile ce urmează a fi efectuate, necesare instituționalizării acestui serviciu în Cahul.

Prezent la întrunire, Ion Stratulat, Vice Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a  venit cu un mesaj de felicitare pentru noii aleși locali și a comunicat despre importanța continuității proiectelor demarate. "Realizările implementate în Moldova sunt susținute financiar, metodic și desigur consultativ de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).  Scopul MDRC este cel, de a asigura o continuitate a proiectelor în vederea unei colaborări eficiente, iar scopul proiectului MSPL este cel de a oferi cetățeanului servicii  publice calitative și eficiente" a subliniat d-lui.

                       

Despre abordarea inovativă al proiectului MSPL, care implică actori internaționali, naționali, regionali și locali, a vorbit Philipp Johannsen, manager de program MSPL și director GIZ Moldova, menționând despre faptul că GIZ acordă asistență tehnică Republicii Moldova cu suportul financiar din partea Guvernului Germaniei din 2010 (15,5 mln. Euro) și de curând  prin cofinanțarea din partea  Guvernelor Suediei (5,5 mln. Euro), României (0,7 mln. Euro),  Elveției (3,3  mln. Euro) și a Uniunii Europene (5,0 mln. Euro).

Consultantul național GIZ, Valentina Pleșca, a prezentat scopul proiectului MSPL și impactul acestuia asupra RM. Demarat în 2010 proiectul are ca partenerii instituționali principali Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiile de Dezvoltare Regională. "În r-ul Cahul, partener în implementarea proiectului este ADR Sud. Datorită implicării APL locale și cetățenilor activi, care s-au mobilizat și au avut o atitudine conștiincioasă, proiectul a atras atenția Guvernelor țărilor UE, care au acceptat finanțarea acestui proiect, rezultatul așteptat fiind îmbunătățirea condițiilor de trai al cetățenilor RM", a subliniat dna. Pleșca. "Doar cu implementarea elementelor  - planificare și programare integrată la nivel local, îmbunătățirea cooperării dintre APL-uri, învestiții în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităților APL- urilor și a prestatorilor de servicii, mobilizarea și sensibilizarea populației - va fi posibilă  realizarea cu succes a proiectului."

„Dezvoltarea Regiunii Sud depinde de continuitatea proiectelor inițiate cu suportul partenerilor de dezvoltare și de asigurarea durabilității acestora. Datorită proiectului MSPL, raionul Cahul va fi pionerul în extinderea serviciilor regionale publice. Reprezentând Agenția de Dezvoltare Regională Sud, sper la o colaborare fructuoasă prin implementarea proiectelor de importanță regională" a zis  Maria Culeșov, director  ADR Sud. Remarcând despre valoarea proiectului MSPL prin acordarea sprijinului actorilor regionali și locali în racordarea necesităților locale la prioritățile regionale și naționale, s-a comunicat despre măsurile realizate și despre acțiunile ce urmează a fi efectuate la compartimentele - planificare și programare integrată la nivel local, cooperarea intercomunitară, investițiile în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale, consolidarea capacității APL-urilor și a prestatorilor de servicii, mobilizarea comunității și implicarea cetățenilor.

 La ședința de lucru, Liliana Belecciu, expert GIZ, a informat despre procesul de regionalizare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul, declanșat în anul 2012 de următoarele unități administrativ-teritoriale: or. Cahul, s. Roșu, s. Crihana Veche și com. Manta. Scopul acestui proces este de a ridica calitatea serviciului AAC în aria acestor localități prin regionalizare - reorganizarea a doi sau mai mulți operatori locali - de obicei municipali - într-un singur operator regional. S-a atras atenția asupra atribuțiilor și competențelor autorităților publice locale, procesului de regionalizare,  cadrului instituțional și etapelor de implementare al procesului de  regionalizare.

La acest eveniment au susținut prezentări și au răspuns la întrebările participanților specialiștii ADR Sud  și experții  Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).