Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi căi de dezvoltare a proiectului MSPL discutate în cadrul atelierului de lucru

Noi căi de dezvoltare a proiectului MSPL discutate în cadrul atelierului de lucru

   
01.07.2015   1072 Accesări  

În data de 26 iunie , 2015, la Vadul lui Vodă s-a desfășurat atelierul de lucru "Elaborarea  portofoliului  de proiecte".

Realizat în cadrul Proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale, Domeniul de intervenție 2: Planificare și programare regională (PPR), atelierul   a avut  drept obiectiv  informarea  tuturor partenerilor  despre rezultatele preliminare și provocările  procesului de dezvoltare a proiectelor, definirea în continuare  a rolurilor și a foii de parcurs pentru fiecare actor implicat  în proces, precum și discutarea  portofoliului  de proiecte și a modalităților de finanțare posibile.

La atelier au participat în jur de 20 persoane - reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor,  Agențiilor de dezvoltare Regionale Nord, Centru și Sud, reprezentanților GIZ.

Atelierul de lucru moderat de cei trei  specialiști - David Toft , Stela Corobceanu, Petru Veverița,  au avut ca principal scop  calea de dezvoltare a proiectelor, dezvoltarea portofoliului de proiecte: prezentarea conceptului și a rezultatelor preliminare, reflectarea Programelor Regionale Sectoriale (PRS) în principalele documente de politici în domeniul dezvoltării regionale: Strategiile de Dezvoltare Regionale (SDR) și Planurile Operaționale Regionale (POR).

Atelierul de lucru s-a desfășurat în mod interactiv, bazat pe dialog moderat și dezbateri. La sesiunea "Calea de dezvoltare a proiectului, principii generale" au fost discutate următoarele subiecte - metodologia și rezultatele căii de dezvoltare a proiectelor,  baza de date a portofoliului de proiecte, criteriile pentru considerarea proiectelor în faza următoare de dezvoltare, pe baza conceptelor de proiecte viabile.

 

Participantă la atelier, Tatiana Aramă, Șef Secție planificare strategică și programare ADR Sud, a menționat despre importanța creării bazei de date a portofoliului de proiecte și plasarea acesteia pe siturile ADR-urilor. Astfel, toți cei interesați, mai cu seamă potențialii investitori, vor putea vizualiza cele mai importante proiecte regionale în următoarele domenii - Alimentare cu Apă și Canalizare (AAC), Managementul deșeurilor Solide (MDS), Eficiența Energetică (EE) și Drumuri Regionale și Locale (DRL), elaborate în cadrul exercițiului de planificare regională sectorială și vor decide asupra acordării finanțării  pentru implementarea acestora. A trezit interes și metodologia de încorporare a Programelor Regionale Sectoriale în principalele documente de politici de nivel regional, Strategia de dezvoltare Regională și Programul Operațional Regional.

În cadrul atelierului s-a discutat despre Finanțarea portofoliului de proiecte și anume, introducerea noțiunii portofoliului de proiecte în cadrul platformei de dialogare cu donatorii.

Elaborarea portofoliului de proiecte, face parte din al II-lea domeniu de intervenție: Planificarea și programarea regională, parte a  proiectului Modernizarea serviciilor publice locale al cărui scop este  -  Servicii locale îmbunătățite în satele și orașele din Republica Moldova.