Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizită de lucru în Romînia, privind schimbul de experiență în domeniul apei și canalizării

Vizită de lucru în Romînia, privind schimbul de experiență în domeniul apei și canalizării

   
24.06.2015   1138 Accesări  

Recent a avut loc o vizită de studiu în România, privind schimbul de experiență în domeniul gestionării sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare. Participanții la acest eveniment au fost reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, GIZ, ADR Sud, AMAC, operatorii întreprinderilor municipale Apă Canal din RM, UTM, CALM și Agenția „Apele Moldovei".

În cadrul celor 4 zile de studiu profesional, participanții au avut posibilitatea să discute cu experți și practicieni implicați în domeniu și să viziteze mai multe instituții implicate în aprovizionarea cu apă și canalizare.

Evenimentul a avut loc în perioada 14-19 iunie 2015 și a fost organizat cu suportul GIZ, AMAC și WILO. Vizita de studiu a contribuit la obținerea informațiilor relevante despre sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare în RO, având la bază un program amplu și divers.

În prima zi de studiu, participanți vizitei au luat parte la expoziția EXPO APA 2015 - Reglementarea Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare la nivel național si european, tot acolo au avut posibilitatea să participe și la seminarul "Implementarea proiectelor de investiții" și atelierul de lucru "Cadrul legal".

Vizita următoare a avut loc la compania APA NOVA București, ce prestează servicii de alimentare cu apă și de colectare a apelor uzate în capitala. Tot acolo au avut loc vizitele la Stațiile de pompare a apelor uzate Drumul Lăpușului și Colentina, precum și la stația de Epurare Ape Uzate Glina. Scopul acestor vizite a fost unul de schimb de experiență, noi tehnologii folosite în domeniul de apă și canalizare.

În oficiul companiei WILO România - compania cu renume mondial în producerea pompelor și a sistemelor de pompare, a avut loc seminarul "Tehnologii de top în domeniul sistemelor și echipamentelor de pompare WILO".

Un schimb de experiență a avut loc la Compania RAJA S.A. CONSTANÈšA - cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate. Studierea noilor tehnologii în domeniul apei și canalizării a avut loc la stația de epurare Constanța Nord și la sursa de apă Caragea-Dermeni.

Cunoștințele  dobândite  în  timpul  călătoriei  vor  contribui  la  o  cooperare  extinsă,  la  idei  noi  de  dezvoltare,  și  nu  în  ultimul  rând  la  elaborarea propunerilor  de proiecte.

Întâlnirea se înscrie în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL)", susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova și cuprinde organizarea mai multor întrevederi la nivelul instituțiilor cu atribuții relevante.