Prima   -  Presa   -  Noutăți - Schimb de experiență între APL din Moldova și Cehia

Schimb de experiență între APL din Moldova și Cehia

   
10.06.2015   1100 Accesări  

Primul schimb de experiență între APL din Republica Moldova și Cehia, organizat prin intermediul proiectului „ "Consolidarea capacităților administrațiilor publice din Republica Moldova, regiunea SUD" s-a desfășurat  în Cehia, la sfârșitul lunii mai 2015. Vizita de studiu a fost realizată în regiunile Moravia de Sud, Vysocina, Slovacko  din Cehia.

Proiectul, inițiat de ADR Sud și derulat în parteneriat cu Agenția Cehă de Cooperare a cuprins întâlniri, conferințe și vizite în teren, administrația publică din RM fiind reprezentată de un grup de peste 10 de persoane. Participanții au fost primiți  călduros de către reprezentanții Administrației Publice Locale din Cehia.

Scopul vizitei a fost obținerea experienței profesionale, studierea posibilități de creștere a nivelului de dezvoltare economică în zonele rurale, preluarea practicilor de succes ale autorităților publice din Cehia.

Agenda vizitei de studiu a oferit participanților o serie de deplasări la unele instituții ale administrației publice din Cehia precum și întâlniri cu reprezentanți ai acestor instituții, cu experiență relevantă.  Principala  destinație a vizitei de studiu a fost regiunea Moravia de Sud.  Prioritate pentru această regiune este producerea vinului și dezvoltarea în cadrul acestei ramuri a turismului și a infrastructurii acestui domeniu.

    

Reprezentanții APL au studiat despre, potențialului arheologic, istorico cultural și muzeistic a localităților din Regiunea de Sud precum și despre  structura administrativ teritorială a Cehiei.

Participantă la eveniment, dna. Maria Culeșov, Director Agenția Regională Sud, a subliniat că " În cadrul acestei vizite a avut loc un schimb de experiența extraordinar, au fost demonstrate câteva  exemple de cooperare de succes între autoritățile publice, agenții economici și sectorul non-guvernamental. Domeniile care în special sunt marcate și cărora le este acordată o atenție deosebită sunt -  turism,  istorie și sporirea imaginii. Mai mult, am descoperit că sunt mai multe asemănări cu potențialul economic și turistic a  Regiunii de Sud din  Republica Moldova".

În toate regiunile și localitățile vizitate este evidentă atitudinea conștiincioasă față de patrimoniu, interesul de diversifica serviciile oferite de către administrația publică în colaborare cu sectorul asociativ și agenții economici. 

    

Vizită de studiu a avut drept obiectiv consolidarea parteneriatelor dintre reprezentanții administrației publice locale din Cehia și Republica Moldova, în vederea elaborării proiectelor regionale. Aceasta s-a bazat pe discuții deschise, schimb de informații utile, pe consolidarea capacităților APL.

Rezultatul acestei vizite de studiu este identificarea ideilor noi de proiect în deferite domenii de activitate; unul dintre cele mai importante componente fiind colaborarea dintre autoritățile publice, sectorul privat și sectorul non-guvernamental pentru realizarea obiectivelor comune, promovarea și  ridicarea atractivității turistice și dezvoltarea durabilă a regiuni.