Prima   -  Presa   -  Noutăți - 14 km de drum reabilitat la Talmaza, Ștefan Vodă

14 km de drum reabilitat la Talmaza, Ștefan Vodă

   
08.06.2015   1133 Accesări  

5 iunie, 2015, a avut loc vizita la șantier a ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul proiectului - Impulsionarea dezvoltării social-economice a localităților din cursul inferior al râului Nistru, cât și a celor din zona de stepă și încurajarea turismului în zona de frontieră prin renovarea drumului L-510 R-30 Ștefan Vodă – Talmaza.

Proiectul prevede renovarea a 16,025 km din drumul L510 „Ștefan Vodă - Talmaza" prin care se va reduce timpul de deplasare din localitățile Talmaza, Cioburci, Răscăieți și Viișoara spre punctele de trecere a frontierei Palanca, Tudora și Volintiri. Costul total al proiectului este 52 126 mii lei.

Directorul Direcției Generale de  Dezvoltare Regională, Valerian Bînzaru a prezentat situația actuală ce ține de execuția lucrărilor și valorificarea mijloacelor financiare în cadrul proiectului respectiv. La moment sunt renovați 14 km din cei 16.025 planificați. Pentru execuția lucrărilor au fost alocați de FNDR 11 mil.lei, care deja au fost valorificați integral. Pentru finalizarea lucrărilor de construcție mai sunt necesare mijloace financiare de 5,8 mil lei.

           

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Buzu a solicitat suport din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în identificarea surselor financiare pentru finalizarea lucrărilor de construcție în anul 2015.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a menționat că MDRC va examina posibilitatea redistribuirii mijloacelor financiare din FNDR pentru a avea posibilitatea de a  achita cea mai mare parte a lucrărilor ce urmează a fi finisate. Totodată, s-a discutat și posibilitatea ca Consiliul Raional Ștefan Vodă să analizeze posibilitățile financiare și să se implice prin alocarea  unei contribuții financiare.

Costul total al lucrărilor de construcție contractate pentru lucrarea Ștefan Vodă - Talmaza constituie 52 113, 91. În perioada 2013-2015 a fost valorificată suma de 46 389 mii lei, din suma data 45 389 au fost alocați din FNDR iar suma de 1 mil lei din  sursele Consiliului Raional Ștefan Vodă.

Talmaza este o localitate din raionul Ștefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă. Populația satului  Talmaza constituie peste 7 250 locuitori. Satul este situat în lunca Nistrului, având și terenuri agricole irigate, îndeletnicirea principală a localnicilor este viticultura. Gospodăria viticola "Talmaza" reprezintă un obiectiv turistic care trezește mult interes din partea turiștilor.