Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cimișlia s-a discutat Progresul în domeniul managementului deșeurilor solide pentru Regiunea Sud

La Cimișlia s-a discutat Progresul în domeniul managementului deșeurilor solide pentru Regiunea Sud

   
29.04.2015   1404 Accesări  

Astăzi, 29 aprilie, la Cimișlia a avut loc Ședința comună a Grupului de Lucru Regional Sectorial (GLRS) și a Grupului de Lucru pe Proiect (GLP 3) în domeniul managementului deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS).

Obiectivul ședinței GLRS și a GLP 3 pentru Zona de Management a deșeurilor 3 este de a coordona planul de lucru pentru anul 2015, precum și prezentarea progresul atins de acestea în perioada 2014-2015.

   

Totodată, la evenimentul de astăzi a fost prezentat Progresul proiectului asistenței tehnice și instituționale în tratarea deșeurilor solide în Regiunea de Sud a Moldovei. Proiectul este implementat în cadrul programului de cooperare internațională a Republicii Cehe, iar obiectivele acestuia au fost discutate în cadrul ședinței:

· Îmbunătățirea stării actuale în gestionarea deșeurilor solide din sudul Moldovei;

· Reducerea riscului de contaminare a mediului;

· Îmbunătățirea generală a condițiilor de viață pe termen mediu, care să contribuie la dezvolarea economică a regiunii și a creșterii nivelului de trai;

Iar progresul proiectul este:

· Au avut loc lucrări de geologie și geodezie și alte investigați de teren a depozitelor regionale în mărime de 100%, pentru subregiunea 1: Cimișlia, Leova, Basarabeasca și subregiunea 2: Căușeni, Ștefan Vodă;

· A fost elaborat Planul General de amplasare și construcție a depozitelor de deșeuri solide;

· Au fost elaborate planurile generale pentru toate soluțiile de transfer;

· Au fost recepționate deciziile Consiliilor orășenești Cimișlia și Căușeni privind alocarea terenului pentru gunoiștea regională.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru a mai fost prezentat și Progresul de schimbare a destinației terenurilor în Zona de gestionare a deșeurilor 3, RDS. S-a menționat că în prezent derulează activitatea de schimbare a destinației de utilizare a terenurilor pentru:

· Amplasamentul depozitului regional Cahul;

· Amplasamentul stației de transfer Taraclia și Cania.

În urma derulării activităților întreprinse pînă în prezent s-a dedus că toate obiectivele s-au realizat conform planificării, ulterior au fost prezentate activitățile propuse pentru anul 2015 în domeniul managementului deșeurilor solide în RDS. O parte dintre acestea sunt realizate, iar unele sunt în proces de derulare.

   

Amintim că pe parcursul anului 2014 au avut loc activitățile de evaluare a situației curente cu privire la managementul deșeurilor solide, selectarea terenurilor pentru facilitățile de gestionare a deșeurilor, diverse studii, dar și descrierea condițiilor de bază pentru dezvoltarea proiectului.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai GLRS, experți GIZ, experți ai Agenției de Dezvoltare Cehe, dar și reprezentanți ai Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului și ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Menționăm că activitatea proiectelor este susținută integral de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Mediului și se încadrează pe deplin atît în politica regională, cît și în cea de protecție a mediului promovată de ambele ministere.