Prima   -  Presa   -  Noutăți - Progresul implementării Programului Regional Sectorial în domeniul de Eficiență Energetică, discutat la Cimișlia

Progresul implementării Programului Regional Sectorial în domeniul de Eficiență Energetică, discutat la Cimișlia

   
28.04.2015   1411 Accesări  

La data de 28 aprilie, în orașul Cimișlia a avut loc atelierul de lucru nr. 6 în cadrul căruia s-a discutat referitor la implementarea Programului Regional Sectorial și situația actuală a procesului de elaborare a conceptelor de proiecte viabile selectate în sectorul de eficiență energetică în clădiri publice din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS).

La ședința de astăzi au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanți ai APL II din regiune, managerii energetici și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

    

În discursul introductiv, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov a menționat: „A fost o perioadă îndelungată de lucru productiv, dar astăzi putem deja să prezentăm un produs final și anume Conceptul de Proiect Viabil de la Ștefan Vodă. Tot ceea ce s-a realizat pînă acum ne dovedește încă o dată că suntem pe o cale bună în ceea ce privește Eficiența Energetică în Regiunea de Dezvoltare Sud”.

În cadrul atelierului de lucru a fost prezentat progresul privind implementarea Programului Regional Sectorial în domeniul eficienței energetice în clădirile publice, planul de activități și progresul privind elaborarea Conceptului de Proiect Viabil (CPV) a Spitalului Raional din Ștefan Vodă precum și identificarea surselor de finanțare și dialogul cu donatorii.

Totodată, au fost menționate principiile de bază ale elaborării și implementării proiectului bazate pe cinci piloni care ar consolida serviciile publice eficiente:

·         Planificarea și programarea la nivel local;

·         Îmbunătățirea cooperării între APL-uri;

·         Investiții în vederea optimizării infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale;

·         Creșterea capacităților APL-urilor și prestatorilor de servicii;

·         Mobilizarea și creșterea conștientizării populației.

    

Amintim că începînd cu anul 2010 Regiunile de Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională și Agențiile de Dezvoltare Regională. În acest context, proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice, aria de intervenție 2, Planificare și Programarea Regională” vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul procesului de planificare în sectorul Eficienței Energetice în Regiunile de Dezvoltare Regională din țară.