Prima   -  Presa   -  Noutăți - Continuă procesul de dezvoltare a unui Concept de Proiect Viabil de regionalizare a serviciilor de apă și canalizare în raionul Cahul

Continuă procesul de dezvoltare a unui Concept de Proiect Viabil de regionalizare a serviciilor de apă și canalizare în raionul Cahul

   
08.04.2015   1654 Accesări  

La 7 aprilie 2015, în orașul Cahul a avut loc o ședință de lucru privind lansarea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate în baza conceptului de proiect ”Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cahul și localitățile limitrofe prin extindere, reabilitare și regionalizare continuă”.

La ședință au participat primarii din or. Cahul, s. Crihana Veche, s. Manta, s. Roșu, reprezentanți ai Consiliului raional Cahul, Î.M. ”Apă Canal - Cahul”, experți și consultanți GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei)  precum și reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

   

În cadrul ședinței,  primarii localităților vizate în Conceptul de Propunere de Proiecte (CPP), au prezentat planul urbanistic general, strategia de dezvoltare socio-economică a orașului Cahul și a satelor menționate, studiile de fezabilitate și proiectele de execuție existente (inclusiv hărți, scheme ș.a.). Totodată, s-a discutat despre  crearea grupului de lucru pe proiect care va facilita procesul de elaborare a studiului de fezabilitate (SF), care urmează a fi finalizat pînă la sfîrșitul anului curent.

Echipa de experți GIZ,  a vizitat  Stația de Captare, Stația de tratare și Stația de Pompare a Apelor Uzate, Stația Principala de Pompare a Apelor Uzate precum și Stația de Epurare din orașul Cahul.

În urma ședinței, experții GIZ au întreprins o vizită de lucru la sediul ÎM ”Apă Canal” Cahul, unde s-au documentat asupra condițiilor tehnice a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare și investițiilor efectuate de-a lungul anilor.  La fel experții, au întreprins o vizită în satele implicate în CPP, pentru a se familiariza cu relieful terenului comunei Manta (care include satele Pașcani și Manta), s.Crihana Veche, Roșu și s. Cotihana .

Amintim că în cadrul atelierului nr.7 al grupului de lucru regional sectorial din 19 martie curent, a fost prezentată decizia Comisiei Interministeriale în cadrul căreia au fost selectate două Concepte de Proiecte Posibile din regiunea sud pentru raioanele Leova și Cahul, care ulterior urmează a fi dezvoltate în Concepte de Proiecte Viabile.

Reiterăm că aceste activități au loc cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Suediei.