Prima   -  Presa   -  Noutăți - Contabilii Agențiilor de Dezvoltare Regională - instruiți cu sprijinul Guvernului Germaniei

Contabilii Agențiilor de Dezvoltare Regională - instruiți cu sprijinul Guvernului Germaniei

   
13.03.2015   1195 Accesări  

Contabilii celor trei Agenții de Dezvoltare Regională - Nord, Centru și Sud - au fost instruiți în perioada 11-12 martie 2015, pentru a putea aplica noile Standarde Naționale de Contabilitate, intrate în vigoare în 2015. Trainingul a fost desfășurat de Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP).  Sprijinul a fost oferit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

La instruire au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, responsabili de elaborarea noilor Standarde Naționale de Contabilitate, ca urmare a modificărilor în legislație operate. Astfel, va crește calitatea evidențelor contabile, dar și a rapoartelor financiare, care vor corespunde cerințelor internaționale în domeniu.

"Asemenea instruiri sunt binevenite și necesare, din considerentul modificării frecvente a cadrului legislativ și normativ. Au fost abordate o mulțime de întrebări din domeniul noilor Standarde Naționale de Contabilitate, modificările cadrului normativ  și aspectele practice, precum și ultimele modificări în domeniul legislației privind prestațiile de asigurări sociale.", a menționat Natalia Zagaiciuc, contabil-șef la ADR Centru.

În total, au fost instruiți 6 specialiști: contabilul și contabilul-șef din fiecare ADR.

Alte sesiuni tematice de instruire vor fi organizate trimestrial în 2015. Trainingurile au loc la solicitarea partenerului instituțional al proiectului GIZ - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ADR-urile fiind instituțiile sale subordonate.

În cadrul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", suportul financiar este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională, ceea ce înseamnă că acestea sunt responsabile de asigurarea unui proces transparent de achiziții publice, precum și de elaborarea rapoartelor financiare, conform legislației naționale și exigențelor donatorilor.

ACAP a mai contribuit la elaborarea programului de training pentru contabilii și economiștii operatorilor de alimentare cu apă și canalizare, instruiți tot cu sprijinul Guvernului Germaniei.

Proiectul GIZ a fost implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.(sursa MSPL)