Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Taraclia a fost lansat Proiectul Energie și Biomasă 2

La Taraclia a fost lansat Proiectul Energie și Biomasă 2

   
11.02.2015   1145 Accesări  

11 Februarie 2015 - Proiectul Energie și Biomasă 2 s-a lansat astăzi în raionul Taraclia. Liderii comunităților din raion – primari, manageri de instituții publice, antreprenori locali, producători de biocombustibil – interesați să utilizeze tehnologii pe bază de bioenergie și energie solară în comunitatea/instituția lor au fost invitați la ședințe publice de prezentare a noilor programe de finanțare demarate de Proiectul Energie și Biomasă 2.

La ședințele publice au fost prezentate în detaliu condițiile ce urmează a fi întrunite pentru a racorda școlile, grădinițele, centrele comunitare și alte instituții publice la sisteme termice pe bază de biomasă și energie solară din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă.

Lansarea proiectului în comunități și înscrierea în concursul de racordare a instituțiilor publice la centrale termice pe biomasă se face etapizat pentru fiecare regiune, conform orarului de lansare.

Comunitățile înscrise în concurs vor trece patru etape de selecție. Ca prim pas pentru înscriere în competiție, comunitățile interesate urmează să expedieze o scrisoare de intenție (modelul scrisorii poate fi accesat aici). Scrisorile de intenție sunt examinate de către Comitetul de selectare al Proiectului Energie si Biomasa în baza următoarelor criterii:

  • Motivarea și capacitatea instituțională a comunității de a implementa un proiect de încălzire a instituțiilor publice cu biomasă
  • Existența beneficiarilor în corespundere cu capacitatea clădirii instituției
  • Capacitatea de a mobiliza comunitatea și resursele locale pentru a cofinanța din costul total al proiectului cu cel puțin 15 % în cadrul satelor și 20 % - orașe mici
  • Fezabilitatea tehnică a clădirii propuse pentru încălzire
  • Instituția propusă pentru încălzirea cu biomasă nu este conectată la sistem municipal de termoficare
  • Sistemul interior de încălzire existent eficient și funcțional
  • Capacitatea comunității de a asigura instituția beneficiară cu combustibil din biomasă calitativ în cantități necesare
  • Posibilitatea de a stoca brichetele și peletele conform cerințelor de păstrare, accesul la depozite
  • Implicarea comunității în procesul de elaborare a Cererii de Proiect și estimarea costurilor
  • Prezentarea Propunerii finale de proiect pentru aprobare în termeni stabiliți
  • Asigurarea Centralei Termice pe biomasă cu personal motivat pentru operarea durabilă a sistemului de încălzire

Comunitățile ce răspund tuturor criteriilor enumerate vor fi acceptate pentru următoarea etapă de concurs.

Centrale termice pe bioenergie vor fi instalate în instituțiile publice din: (1) orașele mici din regiunile de dezvoltare Nord, Centru și Sud și (2) orașele mici și satele din stânga Nistrului, UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia.

În total, urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituțiile publice beneficiare vor fi instalate și colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi instalate prioritar în grădinițe și centre medicale.

Proiectul Energie și Biomasă în Moldova 2 are un buget total de 9.41 milioane EURO acordați de Uniunea Europeană și va fi implementat de Programul Națiunilor Unite în perioada 2015-2017.