Prima   -  Presa   -  Noutăți - Peste 50 milioane lei pentru raionul Leova

Peste 50 milioane lei pentru raionul Leova

   
28.01.2015   1862 Accesări  

Leova/28.01.2015/ Ședință de lucru în vederea planificării activităților pentru anii următori în cadrul proiectului pilot „Dezvoltarea sectorului de Aprovizionare cu Apă și de Canalizare (AAC) în raionul Leova”.

Astăzi la Leova a avut loc o ședință de lucru în cadrul căreia specialiștii ADR Sud, consultanții GIZ, Președintele Consiliului Raional Leova, directorul Apă - Canal Leova, primarii orașelor Leova și Iargara, au discutat despre responsabilitățile actorilor implicați în dezvoltarea sectorului de Aprovizionare cu Apă și de Canalizare (AAC) în raionul Leova.

   

În cadrul ședinței au fost prezentate și examinate un set de documente necesare în procesul de implementare a proiectului, numărîndu-se și variantele draft ale Matricei Cadrului Logic, Planului Operațional de implementare a proiectului pilot, Memorandumul de Înțelegere, Matricea de Identificare a Riscurilor, care pot apărea în cursul de implementare a proiectului. Documentele respective au fost prezentate și discutate cu toți actorii principali implicați, din partea gazdelor au parvenit și propuneri care vor duce cu siguranță la îmbunătățirea documentelor și respectiv, în perspectivă, a proiectului propriu-zis.

 Urmează ca raionul Leova să examineze mai detaliat documentele prezentate, și în cazul apariției cărorva propuneri adiționale să le propună consultanților GIZ pentru a face ajustările necesare.

Implementarea proiectului pilot dezvoltarea sectorului AAC în raionul Leova are un conținut - cadru specific proiectelor pe care le implementează Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, în care sunt antrenate 5 componente principale, așa-numitul Pentagon. Acest mecanism include următoarele etape:

  • planificare și programare integrată la nivel local;
  • îmbunătățirea cooperării dintre administrațiile publice locale (APL);
  • investiții în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale;
  • consolidarea capacităților APL-urilor și a prestatorilor de servicii;
  • mobilizarea și sensibilizarea populației.

În cadrul componentei ce ține de optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale, se vor realiza lucrări de construcție la proiectul "Apeductul magistral Leova-Iargara", în cadrul căruia Guvernul german a aprobat investiții de peste 50 mil lei.  Acesta este proiectul cu cea mai mare finanțare din partea Guvernului german în R. Moldova.