Prima   -  Presa   -  Noutăți - Continuă realizarea Programului Regional Sectorial în Eficiență Energetică, în Regiunea Sud

Continuă realizarea Programului Regional Sectorial în Eficiență Energetică, în Regiunea Sud

   
11.12.2014   2037 Accesări  

Cimișlia/10 decembrie 2014/ Ședința nr. 5 a grupului de lucru regional sectorial (GLRS), Eficiența Energetică (EE) în clădirile publice privind implementarea Programului Regional Sectorial (PRS) și evaluarea Conceptelor de Proiecte Posibile.

                

Consiliul  Regional pentru Dezvoltare Sud, a aprobat în luna februarie 2014 Programul  Regional Sectorial în domeniul eficienței energetice a clădirilor  publice. Programele Sectoriale Regionale reprezintă un instrument operațional în planificarea regională, cu menirea de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile și a crea condiții pentru dezvoltarea portofoliului de proiecte în eficiență energetică, care încorporează necesitățile de dezvoltare a sectorului vizat în Regiunile de Dezvoltare, respectându-se conformitatea acestuia cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.

În acest context, în Regiunea de Dezvoltare Sud s-a desfășurat  Ședința nr. 5 a grupului de lucru regional sectorial (GLRS), Eficiența Energetică (EE) în clădirile publice privind implementarea Programului Regional Sectorial (PRS) și evaluarea Conceptelor de Proiecte Posibile.

La această ședință au participat  reprezentanții  Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Economiei,  Agenției pentru Eficiența Energetică, Fondului pentru Eficiență Energetică, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, managerii energetici și experții Proiectului MSPL.

În debutul evenimentului, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov a declarat că „È˜edința de astăzi definitivează  șirul de activități,  deoarece au fost selectate deja conceptele de proiecte.  Republica Moldova, are un obiectiv major ce ține  de Eficiența Energetică, de aceea  trebuie să finalizăm proiectele propuse și să îndreptățim așteptările populației".

Participanții la ședință au analizat progresul privind implementarea Programului Regional Sectorial în Eficiență Energetică (EE) în Regiunea de Dezvoltare Sud. În cadrul reuniunii, participanților le-au fost prezentate conceptele de proiect viabile (CPV) aprobate de către comisia interministerială, întrunită recent. Astfel , pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, au fost selectate conceptele de proiecte viabile din raioanele Ștefan Vodă, Basarabeasca și Leova.

Amintim, proiectul "Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL), aria de intervenție 2, "Planificarea și Programarea Regională" are drept scop acordarea suportului Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urilor în procesul de planificare regională în sectorul EE în Regiunile de Dezvoltare Nord, Sud și Centru.

Totodată menționăm că activitățile din domeniul planificării și programării regionale au loc cu sprijinul Guvernului Suediei.