Prima   -  Presa   -  Noutăți - A avut loc a treia Ședință a Grupului de Lucru pe proiect în domeniul managementul deșeurilor din cadrul zonei 3 de management a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud

A avut loc a treia Ședință a Grupului de Lucru pe proiect în domeniul managementul deșeurilor din cadrul zonei 3 de management a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud

   
05.12.2014   1218 Accesări  

  

La 3 decembrie 2014, la Cahul a avut loc a treia ședință a grupului de lucru pe proiect pentru zona 3 de management a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS).

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai Ministerului Mediului, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, consiliilor raionale  și reprezentanți ai autorităților publice locale din regiune, precum și experți GIZ.

Scopul acestei ședințe a fost de a coordona progresul proiectului realizat în perioada iulie-decembrie în ceea ce privește elaborarea studiului de fezabilitate și evaluarea impactului asupra mediului. Activitatea proiectului în această perioadă s-a axat pe stabilirea bazei pentru dezvoltarea conceptelor de proiecte posibile viabile, focusându-se pe selectarea locațiilor pentru amplasarea depozitului regional și a stațiilor de transfer, analiza opțiunilor pentru sistemul de management al deșeurilor, inițierea elaborării raportului privind evaluarea impactului asupra mediului, în special condițiile de bază, realizarea investigațiilor topografice si hidrogeologie ale amplasamentelor, analiza opțiunilor instituționale pentru managementul deșeurilor în RDS, zona 3 de management al deșeurilor.

De asemenea, au fost prezentate rezultatele vizitei de studiu din Romania, din perioada 9-14 noiembrie 2014, când reprezentanți din aceasta zonă de management a deșeurilor au vizitat trei proiecte similare realizate în județele Argeș, Sibiu și Mureș.

Discuțiile s-au axat și pe inițierea și desfășurarea activității privind schimbarea destinației terenurilor selectate pentru amplasarea depozitului regional și a stațiilor de transfer. Astfel, conform planificării se estimează ca studiul de fezabilitate se va finaliza în luna martie anul viitor.

În Regiunea de Dezvoltare Sud, Strategia de gestionare a MDS a fost elaborată în 2011.

Amintim că activitățile din domeniul planificării și programării regionale au loc deasemenea cu sprijinul Guvernului Suediei.