Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost prezentat proiectul Programului Regional Sectorial domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale, pentru Regiunea de Dezvoltare SUD

A fost prezentat proiectul Programului Regional Sectorial domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale, pentru Regiunea de Dezvoltare SUD

   
21.11.2014   1205 Accesări  

Cimișlia/ 20 noiembrie 2014/ ATELIERUL DE LUCRU Nr. 4, Planificarea Regională Sectorială în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale  în Regiunea de Dezvoltare SUD

Programarea Regională Sectorială în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale reprezintă un proces participativ pentru consolidarea capacităților de planificare și programare în Regiunea de Dezvoltare Sud, care va asigura dezvoltarea proiectelor de investiții. Planificarea și Programarea Regională Sectorială este realizată cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale", finanțat din sursele UE.

Obiectivul programării regionale sectoriale este de a elabora Programul Regional Sectorial (PRS) în domeniul infrastructurii drumurilor locale și regionale în Regiunea de Dezvoltare Sud. Acest obiectiv urmează a fi realizat în strînsă colaborare cu principalele părți interesate. PRS va fi bazat pe viziunea generală în Regiunea de Dezvoltare Sud privind modul de dezvoltare a sectorului, precum și necesitățile regionale și locale. Programul va reflecta cerințele politicilor naționale în vigoare.

Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2010-2016 stabilește printre prioritățile de bază reabilitarea infrastructurii fizice, inclusiv eficientizarea sistemului de planificare teritorială, modernizarea și dezvoltarea traseelor de acces, infrastructurii rutiere și conexiunilor internaționale.

În acest context, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, a organizat și desfășurat cel de-al IV-lea atelier în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionaleîn Regiunea de Dezvoltare SUD. La atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, membrii grupului de lucru regional sectorial, experți oferiți de GIZ  și specialiștii ADR Sud. 

În cadrul reuniunii, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a menționat că "astăzi este ultima  ședință înainte de consultările publice. Așteptăm propuneri și recomandări  pentru că urmează să elaborăm un document de care va beneficia întreaga Regiune".

Membrilor Grupului de Lucru Regional li s-a prezentat varianta preliminară a PRS în domeniul infrastructurii DRL pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, În cadrul atelierului, participanții  au analizat  procesul de identificare a Conceptelor de Proiect Posibile (CPP) și modelul de formular de aplicare pentru CPP.

În  finalul atelierului, au fost identificate activitățile ce urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare. Astfel, s-a convenit asupra organizării și desfășurării consultărilor și dezbaterilor publice asupra programului prezentat., completarea acestuia la nacesitate, așa încît PRS  în domeniul infrastructurii drumurilor locale și regionale în Regiunea Sud să fie aprobat la următoare ședință a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud.

Menționăm, proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale" (MSPL) a fost inițiat în 2010 și implementat de  Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Planificarea și Programarea Regională Sectorială  în domeniul Drumurilor Regionale și Locale este realizată din sursele UE.

Proiectul MSPL are drept scop de a îmbunătăți serviciile publice locale în satele și orașele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), și pentru Regiunea Sud -  Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) și comunitățile locale.