Prima   -  Presa   -  Noutăți - Raioanele Cahul, Taraclia și Cantemir învață din experiența Romîniei de gestionare a deșeurilor

Raioanele Cahul, Taraclia și Cantemir învață din experiența Romîniei de gestionare a deșeurilor

   
18.11.2014   1591 Accesări  

Reprezentanții autorităților publice locale din raioanele Cahul, Taraclia și Cantemir,  ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, precum și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerului Mediului,  au participat în perioada 9 - 14 noiembrie 2014 la o vizită de studiu în România, în domeniul gestionării deșeurilor. Deplasarea a fost susținută financiar și organizată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".   

                            

În timpul vizitei de studiu, participanții s-au familiarizat cu lecțiile învățate și progresele înregistrate de autoritățile publice din județele Argeș, Sibiu și Mureș în dezvoltarea sistemelor de management al deșeurilor, în conformitate cu standardele europene.

Pe lângă întrevederile cu reprezentanții aparatelor de specialitate ale celor trei consilii județene și agențiilor de dezvoltare intercomunitară, programul vizitei a inclus ieșiri în teren, unde sunt amplasate diverse elemente ale infrastructurii destinate gestionării deșeurilor, precum depozitele regionale, cele neconforme închise, stațiile de transfer, de sortare, de compostare etc. Astfel, participanții au avut prilejul să cunoască la fața locului cum funcționează sistemele regionale de management al deșeurilor și să beneficieze de informații practice și o serie de recomandări prezentate de specialiștii, experții și agenții economici din România, care sunt nemijlocit implicați în planificarea, crearea și operarea sistemelor date.

Primarul comunei Cania, raionul Cantemir,  Natalia Salciuc, susține: "Ne-am familiarizat cu bunele practici privind funcționarea unui sistem de gestionare a deșeurilor. Primul pas este făcut, urmează să depunem eforturi pentru a soluționa problema deșeurilor, o problemă acută pentru cetățeni."

"Nicio descriere teoretică a cea ce prezintă un depozit regional, o stație de transfer, o stație de compostare, o stație de sortare nu pot înlocui cea ce a fost vizualizat pe teren. Astfel, ca rezultat al vizitei, ne-am schimbat total viziunea asupra sectorului.", relatează reprezentanta primăriei Cahul, Svetlana Radu.

La rândul său, reprezentantul primăriei Taraclia, Sergiu Camenscic, afirmă: "Înainte de a merge în această vizită, aveam o înțelegere foarte vagă a ceea ce înseamnă managementul deșeurilor. Acum, revin acasă cu idei cum am putea optimiza acest sector în raion".

Cele trei raioane care au participat la vizită, Cahul, Taraclia și Cantemir intenționează, în conformitate cu strategia națională și strategia regională de gestionare a deșeurilor, să creeze un sistem comun de management al deșeurilor. În prezent, Agenția de Dezvoltare Regională Sud,  elaborarează  studii de fezabilitate în cele 3 sub-regiuni, iar odată cu identificarea amplasamentului depozitului regional de deșeuri, urmează să fie elaborat un proiect de design a depozitului regional .