Prima   -  Presa   -  Noutăți - Formatorii cursului de dezvoltare regională învață din experiența Germaniei cum să optimizeze instruirea funcționarilor

Formatorii cursului de dezvoltare regională învață din experiența Germaniei cum să optimizeze instruirea funcționarilor

   
17.11.2014   1576 Accesări  

În perioada 9-16 noiembrie 2014, o delegație din 12 reprezentanți ai instituțiilor de dezvoltare regională și mediul academic au participat în Bautzen, Germania la un program de formare a trainerilor în domeniul dezvoltării regionale. Deplasarea a avut loc în cadrul proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Cursul a fost găzduit de Centrul Internațional de Training Internațional al GIZ. Scopul general al formării a fost consolidarea capacităților profesionale și dezvoltarea competențelor participanților în vederea furnizării cu succes a cursului de „Dezvoltare Regională". în cadrul Academiei de Administrare Publică din Republica Moldova.

"Programul de formare a constituit un prilej de a afla mai multe despre modelul de dezvoltare regională din Germania, precum și noi metode de predare pentru adulți. Aceste metode le vom aplica și astfel vom contribui la formarea competențelor funcționarilor.", relatează șefa interimară a catedrei Economie și Management Public de la Academia de Administrare Publică, Tatiana Tofan.

Printre subiectele discutate, se numără: teorii de învățare și stiluri de instruire bazate pe necesitatile participanților; rolul și competențele formatorului; planificarea strategică în contextul dezvoltării regionale; diverse forme organizaționale; structuri pentru cooperarea intercomunitară; instrumentele de dezvoltare regională.

Programul a inclus vizite în teren și discuții cu reprezentantii proiectelor implementate și instituțiile relevante domeniului de dezvoltare regională.

„Avem multe de învățat din modelul de dezvoltare regională al Germaniei, în special referitor la mobilizarea cetățenilor și crearea parteneriatelor la diferite nivele. Un asemenea model ar putea spori eficiența implementării proiectelor de dezvoltare regională. Sper că vom continua colaborarea inițiată în scopulul studierii bunelor practici în instruirea personalului, dar și diseminarea acestora.", relatează șeful adjunct al Direcției generale Dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai.                                                    

La rândul său, șefa Secției Planificare strategică a Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Tatiana Aramă, afirmă: „Vreau să accentuez percepția germanilor că dezvoltarea regională presupune în primul rînd dezvoltarea economică a regiunii prin proiecte de parteneriat public privat. Totodată, fiecare regiune trebuie să-și prezinte unicitatea prin elemente de marketing".

Cei 12 reprezentanți ai delegației din Republica Moldova sunt formatori ai cursului de Dezvoltare regională din cadrul instituțiilor partenere ai proiectului GIZ, și anume de la: Academia de Administrare Publică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiile de Dezvoltare Regională.

Prin organizarea unor astfel de programe de instruire, proiectul GIZ și-a propus să contribuie la creșterea capacităților partenerilor săi in vederea realizării politicii de dezvoltare regională.