Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit pentru a III-a oară în acest an

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit pentru a III-a oară în acest an

   
10.10.2014   1299 Accesări  

                             

Cimișlia/10 octombrie 2014/Ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud

A treia ședință ordinară a CRD Sud, a convocat astăzi  la Cimișlia,  20 din cei 32 membri  ai CRD Sud,  reprezentanți ai  MDRC, Ministerului Mediului, experți GIZ și specialiștii ADR Sud.

În debutul evenimentului, dl Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  a declarat că "e logic să ne întrunim în această perioadă pentru a evalua progresele ADR Sud și CRD Sud, realizările în cele 9 luni, precum și rezultatele CNCDR din 2.09.2014. Conform resurselor preconizate, au mai fost redistibuite către ADR Sud încă 6 milioane de lei, pentru a finaliza unele proiecte, deși încă mai avem nevoie de finanțare și căutăm surse pentru a completa Fondul Național de Dezvoltare Regională. În acest sens, ne concentrăm eforturile, mai ales că recent ADR Sud a organizat un Forum regional, care sperăm vine să completeze intențiile noastre", a comunicat oficialul.

Specialiști ai secțiilor Planificare strategică și programare și Management proiecte, au  prezentat  situația în detalii,  privind activitățile realizate și proiectele   implementate  de către ADR Sud, în perioada respectivă. Valorificarea bugetului  și realizarea lucrărilor în termeni -  au fost punctele forte, accentuate de către  specialistul management proiecte,  Bunduchi Anastasia. Proiectul "Construcția drumului Sărățica Nouă - Tomaiul  Nou din raionul Leova " a fost prezentat  ca un proiect  de succes pentru ADR Sud,  și către 15 octombrie, urmează să aibă loc recepția la terminarea lucrărilor.

Membrii CRD Sud au aprobat cu unanimitate de voturi,  raportul de activitate al ADR Sud pentru perioada ianuarie - septembrie curent.

Tomas Henz, expert GIZ în sectorul drumurilor locale și regionale a prezentat Consiliului,  acțiunile întreprinse în vederea elaborării Programului Regional Sectorial în domeniul drumurilor locale regionale (DLR). "Prin cele cîteva ateliere de lucru în domeniul dar am identificat coridoarele de legătură, deoarece drumurile locale trebuie să asigure conexiunea cu drumurile naționale, precum  și dezvoltarea economică a regiunii", a conchis expertul.

Valerian Bînzaru, șeful DGDR, a menționat că "am insiatat ca experții să aducă la cunoștința D-stră metodologiile de identificare a drumurilor regionale, iar la ședința din decembrie, sperăm să aprobăm Programul Regional Sectorial în domeniul DLR."

În cadrul subiectului ce ține de Managementul Deșeurilor Solide, a fost prezentată situația  de către dna Tamara Guvir, expert GIZ, care a informat despre faptul că or. Cahul  a fost identificat ca locație pentru amplasarea depozitului regional de deșeuri, în baza celei mai mari cantități de deșeuri generate. În acest context, expertul a solicitat o implicare mai activă din parte APL I și II din Cahul.

În baza unor studii recente,  s-a stabilit că  țările în curs de dezvoltare pot fi mai afectate de schimbările climatice. De aceea la ședința CRD Sud, au fost prezenți și reprezentanți ai oficiului Schimbarea Climei.  Specialiștii în domeniul dat, au venit cu detalii  despre acest fenomen și  posibilitățile  de adaptare.  "Adaptarea trebuie să aibă o nuanță planificată și activitățile ce urmează să le întreprindem, depind de posibilitățile economice, situația demografică și altele. Pentru aceasta,  va fi nevoie de un buget", a specificat Ala Druță, reprezentant al oficiului Schimbarea Climei.

Membrii CRD Sud au fost informați despre posibilitățile de accesare a fondurilor, în scopul prevenirii și adaptării la schimbările climatice. În acest context, a fost prezentat proiectul ADA/UNDP „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", precum și schema de granturi mici pentru finanțarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice la nivel local. Pentru alte detalii accesați www.clima.md.

Reiterăm, Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit în a treia ședință ordinară din acest an. Următoarea și ultima  ședință a CRD Sud din acest an, se preconizează pentru luna decembrie.

Alte informații despre CRD Sud, găsiți aici.