Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședința grupului de lucru din Zona de Management al Deșeurilor, pentru Regiunea Sud

Ședința grupului de lucru din Zona de Management al Deșeurilor, pentru Regiunea Sud

   
03.07.2014   1163 Accesări  

Regiunea de Dezvoltare Sud, Cahul, 2 iulie 2014 // Ședința grupului de lucru din Zona de Management al Deșeurilor.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, în parteneriat cu proiectul GIZ "Modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova", au organizat ședința  grupului de lucru din Zona de Management al Deșeurilor, Regiunea de Dezvoltare Sud.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Mediului, specialiștii ADR Sud, consultanți GIZ și membrii grupului de lucru din sub-regiunea 3, compus din reprezentanți ai Consiliilor Raionale, primăriilor reședințe  de raion, centrelor de sănătate publică, întreprinderilor municipale locativ-comunale .

În cadrul ședinței  au fost abordate subiecte ce țin de obiectivele și țintele de gestionare a deșeurilor, dar a fost evaluată și situația curentă privind gestionarea deșeurilor municipale. Totodată, participanții la ședință au identificat amplasamentul pentru depozitul regional de deșeuri. Din cele 3 amplasamente propuse -Tartaul de Salcie, r.Cahul, Baimaclia,  r.Cantemir și Cahul, corespunde criteriilor de selectare doar cel de la Cahul, care este deja un depozit funcțional, dar trebuie extins ca suprafață. Astfel, APL din Cahul urmează să ajusteze documentația cadastrală și să emită o decizie privind acceptarea locației propuse ca depozit regional pentru deșeuri.

Menționăm că Regiunea de Dezvoltare Sud are deja o Strategie de gestionare integrată a deșeurilor solide, la etapa actuală  sînt elaborate studii de fezabilitate în cele 3 sub-regiuni, iar odată cu identificarea amplasamentului depozitului regional de deșeuri, urmează să fie elaborat un proiect de design a depozitului regional .