Prima   -  Presa   -  Noutăți - „În Uniunea Europeană este locul firesc al Republicii Moldova„

„În Uniunea Europeană este locul firesc al Republicii Moldova„

   
29.04.2014   1139 Accesări  

O delegație a Republicii Moldova a zburat în dimineața zilei de ieri, 28 aprilie 2014 spre Atena, marcând astfel prima zi fără vize în spațiul Schengen.  Pentru acest eveniment a fost aleasă Grecia, deoarece în prezent deține președinția Uniunii Europene.  Înainte de plecare, Președintele Parlamentului  Igor Corman, Prim-minstrul Iurie Leancă, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și eurodeputatul Monica Macovei  au adresat mesaje de felicitare cetățenilor moldoveni.

 În mesajul său, Președintele Parlamentului a menționat că ziua de 28 aprilie 2014 este un pas important spre o integrare reală în familia europeană, acolo unde este locul firesc al Republicii Moldova. Igor Corman a mai menționat că această realizare este și o contribuție importantă la consolidarea Republicii Moldova. „Astăzi avem un sentiment de mândrie și de împlinire. Ceea ce odată era un vis a devenit realitate și sunt sigur că împreună vom realiza și multe alte vise", a afirmat Președintele Parlamentului. La rândul său, Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat importanța evenimentului, menționând că „ziua de 28 aprilie 2014 este una istorică pentru Republica Moldova, deoarece aduce moldovenilor mai multă libertate odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa".

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a felicitat Republica Moldova pentru faptul că este prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. „La fel, doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea cu succes a reformelor. Subliniez faptul că la trecerea peste hotar, cetățenilor Republicii Moldova nu li se solicită documente suplimentare decât altor țări care beneficiază de regimul liberalizat de vize". Și eurodeputata Monica Macovei, președinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova a adresat cuvinte de felicitare cetățenilor, exprimându-și convingerea că integrarea Republicii Moldova în familia europeană este ireversibilă.

Delegația a fost formată din mai mulți oficiali, membri ai Guvernului și Parlamentului, dar și 25 de studenți, șase elevi olimpici și peste 20 de cetățeni moldoveni, care nu și-au mai văzut de mult timp rudele aflate în Grecia.