Prima   -  Presa   -  Noutăți - În Regiunea Sud a avut loc prima ședință de lucru în domeniul Managementului deșeurilor solide

În Regiunea Sud a avut loc prima ședință de lucru în domeniul Managementului deșeurilor solide

   
18.03.2014   2166 Accesări  

   

Cimișlia, 17 martie 2014/Prima ședință a grupurilor de lucru (GL) în domeniul Managementului Deșeurilor Solide (MDS) în Regiunea de Dezvoltare Sud. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud(ADR Sud) în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Obiectivul ședinței a fost de a coordona planul de lucru al echipei de experți în  managementul deșeurilor pentru anii 2014-2015, care vor elabora planul de lucru privind realizarea studiului de fezabilitate pentru 3 subregiuni din RDS, identificate în Strategia de management integrat al deșeurilor solide:

-         Subregiunea Cahul, Cantemir, Taraclia, unde studiul de fezabilitate, va fi realizat cu suportul GIZ;

-         Subregiunea Cimișlia, Basarabeasca, Leova

și

-         Subregiunea Căușeni, Ștefan Vodă, unde studiul de fezabilitate va fi realizat cu suportul Ambasadei Cehe în Republica Moldova.

Grupul de lucru regional sectorial a fost constituit din  reprezentanți ai Consiliilor Raionale din Regiune, ai Întreprinderilor  Municipale responsabile de sectorul deșeurilor din cele opt orașe - centre raioanale.

Organele centrale de resort au fost reprezentate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Mediului.

În acest context s-a identificat rolul grupului de lucru regional sectorial (GLRS) ca responsabil de monitorizarea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate, iar grupul de lucru pe proiect (GLP) va participa nemijlocit alături de experți la colectarea datelor necesare în procesul de lucru, va asigura comunicarea între APL și experți, va asigura informarea și conștientizarea populației din localități.

La fel, experții GIZ Tamara Guvir și Ciprian Popovici, au prezentat "Responsabilitățile actorilor pentru implementarea planului de lucru pentru 2014-2015".

Urmează  implicarea pe larg a APL din Regiunea Sud, la elaborarea studiului de fezabilitate pentru a obține un produs de calitate, care va sta la baza atragerii proiectelor  investiționale în  sectorul  Managementului  Deșeurilor Solide și va fi un instrument de negociere cu donatorii, în vederea implementării acestora.

Reiterăm, această activitate este susținută integral de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Mediului, și se încadrează  atît în politica regională, cît și în cea de protecție a mediului, promovată de ambele ministere.

Amintim că activitățile din domeniul planificării și programării regionale au loc deasemenea cu sprijinul Guvernului Suediei.