Prima   -  Presa   -  Noutăți - SlovakAid: Apel de proiecte de sprijin pentru dezvoltare destinate Republicii Moldova

SlovakAid: Apel de proiecte de sprijin pentru dezvoltare destinate Republicii Moldova

   
10.03.2014   1177 Accesări  

 

Agenția Slovacă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare anunță un apel de propuneri de proiecte de ajutor pentru dezvoltare a Republicii Slovace în Republica Moldova pentru 2014.  Obiectivul principal al apelului este sprijinirea Republicii Moldova în construirea unui stat democratic stabil, funcțional și îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor săi.

Obiective specifice (priorități):

1. Dezvoltarea capacităților autorităților publice locale și consolidarea rolului acestora în dezvoltarea locală și regională.
2. Consolidarea eficacității sectorului guvernamental și societatății civile.
3. Îmbunătățirea accesibilității la apă potabilă și a calității mediului ambiant prin creșterea eficienței sistemului de sanitație și management al deșeurilor.

Prioritatea 1: Eficiența autonomiei locale

1.1 Creșterea gradul de pregătire al autorităților locale în procesul de descentralizare planificată (în perspectivă teritorială și financiară);
1.2 Dezvoltarea capacităților autorităților locale în îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor săi.
1.3 Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor cu privire la rolul autonomiei locale, precum și necesitatea de a crea atitudini participative active pentru dezvoltarea comunității.

Următoarele tipuri de activități vor fi sprijinite:
- Consolidarea capacităților autorităților publice locale în domeniul reformei finanțelor publice locale (ca o continuare a procesului de descentralizare);
- Consolidarea participării active a cetățenilor în afacerile publice locale;
- Sprijinirea comunicării eficiente (dialogului) între APL și cetățeni, creșterea transparenței în activitatea APL;
- Sprijinirea și consolidarea capacităților asociațiilor de APL-uri.

Prioritatea 2: Sectorul guvernamental și societatea civilă

2.1 Stat de drept stabil, cu sector guvernamental eficient și funcțional;
2.2 Creșterea gradului de conștientizare și participării active a cetățenilor în afacerile publice.

Următoarele tipuri de activități vor fi sprijinite:
- Creșterea transparenței și combaterea corupției;
- Crearea unui stat de drept și susținerea reformelor în domeniul justiției;
- Sprijinirea reformelor ce țin de integrare în UE (suport tehnic pentru a ajunge la nivelul standardelor UE);
- Sprijinirea procesului de construire a societății civile.

Prioritatea 3: Aprovizionare cu apă și sanitație
3.1 Îmbunătățirea managementului și calității sistemului de alimentare cu apă potabilă;
3.2 Reformarea treptată a domeniului managementului deșeurilor și sanitației care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai și la protecția sănătății locuitorilor.

Următoarele tipuri de activități vor fi sprijinite:
- Echiparea surselor de apă potabilă, asigurarea calității și accesibilității suficiente de apă potabilă;
- Îmbunătățirea sau crearea sistemelor de eliminare și de prelucrare a deșeurilor și sanitație, în special în zonele rurale;
- Crearea sistemelor de colectare, prelucrare și neutralizare a deșeurilor periculoase;
- Sprijinirea sistemului de răspundere extinsă a producătorilor cu privire la eliminarea deșeurilor și implicarea sectorului de afaceri în colectarea și prelucrarea deșeurilor;
- Creșterea gradului de conștientizare a societății față de problemele de mediu (în special în domeniul protecției surselor de apă potabilă și prevenirea de poligoane neautorizate de deșeuri).

În cadrul tuturor proiectelor din cadrul acestui apel, o atenție deosebită va fi acordată tranferului de experiențe slovace, în special în domeniul de reformare și a procesului de integrare, realizate de către Slovacia anterior, cu scopul de a obține îmbunătățiri semnificative în domeniile prioritare menționate mai sus.

O atenție deosebită va fi acordată integrării principiilor egalității de gen, democrației, protejarea drepturilor omului și acțiuni ce vizează protecția mediului și combaterea schimbărilor climatericei.

Cererile de proiecte care nu se încadrează în oricare dintre domeniile de intervenție menționate mai sus, iar activitățile proiectelor identificate în cadrul acestui concurs ce nu contribuie la realizarea obiectivelor și rezultatelor scontate, nu vor fi acceptate. Proiectele, a căror scop unic sau primordial este achiziționarea și furnizarea de bunuri și servicii din Slovacia sau din orice altă țară, nu vor fi luate în considerare. De asemenea, cererile în care mai mult de 50 % din bugetul total al proiectului se va referi la construcția, întreținerea sau de achiziționarea materialelor de constructii / materialelor tehnice, nu vor fi luate în considerare. De asemenea, nu vor fi acceptate cererile de proiecte care vizează elaborarea documentelor juridice sau adaptarea lor la sistemul juridic al UE , precum și proiectele care vizează un singur rezultat - elaborarea unui studiu de fezabilitate cu privire la orice proiect (studii de fezabilitate).

Aria teritorială a concursului: toată Republica Moldova

Condiții de finanțare: Valoarea totală a fondurilor de sprijin a proiectelor bilaterale slovaco-moldovenești în Moldova pentru anul 2014 este de 500.000 EUR.

Suma maximă de finanțare per grant este de 100.000 EUR.

Cofinanțare: 10% (în cazul în care aplicantul slovac este o organizație non-profit) sau 20% (în cazul în care aplicantul slovac este o organizație de profit).

Perioada de implementare: 25 de luni (inclusiv 24 de luni pentru activități de implementare și o lună de raportare).

Cerințe pentru beneficiari:
Cererea de proiect trebuie să fie depusă de către o persoană juridică înregistrată în Slovacia, cu experiență relevantă în domeniu și îndeplinirea altor condiții menționate pe site-ul slovakaid.sk . Cererea trebuie depusă în limba slovacă.

Partenerul din Moldova trebuie să elaboreze o scrisoare de intenții (letter of support) și să îndeplinească următoarele condiții:
- Persoană juridică înregistrată în Republica Moldova, cu experiență atestată documentar / expertiză în domeniul relevant;
- Parteneriatele B2B nu sunt posibile, de exemplu, o organizație de profit din Slovacia nu poate coopera cu o organizație de profit din Republica Moldova. De asemenea, beneficiarul final nu poate fi o organizație de profit.

Termenul limită de aplicare a cererilor de proiect: 15 aprilie 2014 pînă la 14:00 ora Slovaciei (CET).

Aceasta este o traducere de lucru din limba slovacă, realizată de către Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale. Informațiile de mai sus sunt doar o parte din totalul informației relevante al Agenției Slovace de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Centrul de Informare nu poartă răspundere pentru erorile, omisiunile sau datele inexacte. Informații complete cu privire la concurs în limba slovacă pot fi găsite la următoarea adresă de internet: http://slovakaid.sk/sk/grant-manazment/aktualne-grantove-vyzvy

Centrul de Informare vă poate sprijini în identificarea partenerului de proiect din Slovacia pînă la 31 martie 2014. În acest scop vă rugăm să ne expediați o descriere a proiectului planificat de dumneavoastră în una din aceste limbi: engleza, rusa, ceha, sau slovaca, și să expediați pe adresa de email: iulian.ungureanu@centruinfo.org. Această descriere trebuie să conțină o viziune clară a activităților care urmează să fie implementate, cu specificarea priorității relevante și sub-prioritații, și să îndeplinească toate cerințele de eligibilitate menționate mai sus. Mai mult decît atît, ar trebui să fie specificat profilul partenerului slovac pe care îl căutați și posibila contribuție a partenerului în cadrul proiectului (prin contribuție se subînțeleg - activitățile comune a partenerilor din Slovacia și Republica Moldova). La fel, vă rugăm să luați în considerație faptul că nu putem oferi nicio asistență în traducere.

Datorită interesului mare pentru astfel de oportunități de finanțare, mizăm pe înțelegerea dumneavoastră de faptul că nu vom fi întotdeauna capabili să reacționăm imediat. Vă recomandăm să pregătiți ideea dvs. de proiect cît mai repede posibil: potențialul partener din Slovacia are nevoie de timp pentru a discuta și negocia proiectul cu dumneavoastră și pentru a elabora o cerere de proiect. Vom face tot posibilul pentru a identifica un partener potrivit pentru propunerea dumneavoastră de proiect care va îndeplini toate cerințele de eligibilitate, dar nu putem garanta și succesul!

sursa: http://www.centruinfo.org/