Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primul atelier de lucru în Planificarea regională în sectorul drumurilor regionale și locale în regiunea SUD

Primul atelier de lucru în Planificarea regională în sectorul drumurilor regionale și locale în regiunea SUD

   
05.03.2014   1929 Accesări  

               

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale" (MSPL) a fost inițiat în 2010 cu suportul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este implementat de către consorțiul GOPA. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți serviciile publice locale în satele și orașele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agențiile și Consiliile  Dezvoltare Regionale (ADR-uri & CDR-uri), comunitățile din Nord, Centru și Sud.

Aria de intervenție II „Planificarea și Programarea Regională" a MSPL a demarat în 2012 și oferă suport MDRC și ADR-uri în procesul planificării și programării în următoarele sectoare:

  • aprovizionare cu apă și canalizare,
  • managementul deșeurilor solide,
  • eficiența energetică și  drumuri regionale și locale (din 2014).

Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2020" este axată pe șapte priorități de dezvoltare, una dintre prioritățile de frunte, fiind sporirea investițiilor publice în infrastructura de drumuri naționale și locale, în scopul diminuării cheltuielilor de transport și îmbunătățirii accesibilității.

Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2013-2015 vizează elaborarea și promovarea planificării integrate și participatorii în procesul de dezvoltare regională. Aceasta implică realizarea proiectelor regionale menite să rezolve probleme legate mai cu seamă de reabilitarea infrastructurii fizice: aprovizionare cu apă și canalizare, drumuri, etc.

Strategiile Regionale de Dezvoltare Nord, Centru și Sud stabilesc printre prioritățile lor de bază reabilitarea infrastructurii fizice, inclusiv construcția și reabilitarea drumurilor și podurilor regionale și locale, modernizarea și dezvoltarea traseelor de acces și conectivității internaționale.

La atelier au participat Igor Malai, șef-adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Regională și Eugen Gîrlea,consultant principal  în cadrul MDRC, specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, consultanți GIZ, reprezentanți ai  S.A. „Drumuri", Consiliilor  raionale, precum și alți participanți.

 Atelierul a conținut  3 sesiuni de instruire:

  • Contextul planificării și programării regionale;
  • Situația curentă din sectorul Drumurilor Regionale și Locale în regiuni;
  • Abordarea privind elaborarea planurilor în sectorul Drumurilor Regionale și Locale,

și a finalizat cu o sesiune de întrebări - răspunsuri, precum și stabilirea acțiunilor  ce urmează a fi  întreprinse de membrii grupurilor de lucru.

   Reiterăm, atelierul de lucru nr.1 a avut  drept scop lansarea activităților grupurilor de lucru regionale și implicarea acestora în formularea principalelor probleme regionale și locale privitoare la drumuri și accesibilitate. Acest atelier este parte a unor mese rotunde axate pe consolidarea și dezvoltarea capacităților planificării și programării regionale și locale.