Prima   -  Presa   -  Noutăți - Raionul Cahul se află în plină campanie pe promovare a serviciului public de apă și canalizare

Raionul Cahul se află în plină campanie pe promovare a serviciului public de apă și canalizare

   
05.03.2014   1087 Accesări  

                          

În perioada ianuarie - iunie 2014, locuitorii raionului Cahul vor fi informați despre beneficiile serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, dar și despre responsabilitatea  cetățenilor  de a achita la timp facturile pentru acest bun comun. Campania, cu genericul "Apă de calitate la tine în localitate" este desfășurată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Suportul este acordat prin intermediul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Consultanții Centrului Contact - Cahul, organizație non-guvernamentală selectată prin concurs, pentru a gestiona campania de conștientizare, vor ține 70 lecții publice tematice pentru elevii a 35 instituții de învățămînt din raion. Vor organiza 3 concursuri tematice de desen, pe categorii de vîrstă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, la 22 martie,  se va desfășura concursul interactiv"TVC- Tinerețe, Vis, Cutezanță". Campania va culmina cu o ceremonie de decernare a celor mai activi participanți.

În cadrul conferinței, au fost lanasate elementele de imagine ale campaniei: logo-ul și sloganul Campaniei, a fost lansat spotul publicitar și banerele web, a fost dat startul concursului de desene pentru copii și tineri.

La evenimentul de lansare a Campaniei, au fost prezenți Excelența sa,  Consulul General al României la Cahul, dna Gențiana Șerbu, președintele Raionului Cahul, dl Avram Micinschi, reprezentanți ai ADR Sud, ai Centrului de Sănătate Publică Cahul, ai Agenției Ecologice Cahul, Direcției Învățămînt Cahul, Asociației Primarilor din Cahul,  mass - media locale, regionale și naționale, ș.a.

Dna Silvia Strelciuc, director executiv al Centrului Contact- Cahul a declarat că "este foarte important că în cadrul campaniei lucrăm cu diferite grupuri țintă: bărbați și femei, elevi și tineri, angajați din sectorul public și privat, mass-media locale și regionale și  către toți să transmitem același mesaj:e timpul să fim mai grijulii cu resursele naturale..."

Dl Eugen Lupașcu, șeful secției Management Proiecte al ADR Sud, susține că "e ușor a crea infrastructură, dar e mai greu de a cultiva atitudini și comportamente , care  sperăm,  vor fi modelate datorită campaniei lansate recent."

Pornind de la ideea că "apa este o sursă de sănătate - dar și de boală, de bogăție - dar și de sărăcie, de pace - dar și de război",  Consulul General al României la Cahul, dna Gențiana Șerbu, a apreciat eforturile Republicii Moldova de a  asigura apă de calitate."Noi sprijinim efortul depus, avem exemplul proiectului de la Roșu, prin care România a contribuit cu 700 mii de euro, mai ales că România are și o experiență de peste 50 ani în domeniul aprovizionării cu apă de calitate".

În 2012, în s. Roșu  a fost construit un apeduct din fondurile oferite de Guvernul României, prin intermediul GIZ. Urmează ca în 2014 să fie construit și sistemul de canalizare. Proiectul - pilot din s.Roșu este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Reiterăm, Campania de informare și conștientizarea cetățenilor raionului Cahul se organizează în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud, Consiliul Raional Cahul, Centrul de Sănătate Publică Cahul, Direcția de învățămînt Cahul, Asociația Primarilor din Cahul, Întreprinderea Municipală "Apă canal " Cahul și portalul de știri www.ziuadeazi.md, cu suportul Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei, în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale".