Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prima ședință a CRD Sud în Regiune - noi inițiative, noi oportunități

Prima ședință a CRD Sud în Regiune - noi inițiative, noi oportunități

   
12.02.2014   1706 Accesări  

 

                 

Prima ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, a avut loc în afara orașului de reședință a ADR Sud, și anume la Leova. Prezenți la ședință 26, din 28 membri ai CRD Sud, au abordat mai multe subiecte, privind organizarea activităților din anul 2014, precum și aprobarea Programului Regional în Eficiența Energetică, dar și a planului de acțiuni privind elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2020.

În cuvîntul de deschidere, președintele CRD Sud, dna Efrosinia Grețu, a mulțumit consilierilor întruniți în ședință, veniți din toate cele 8 raioane ale Regiunii Sud și a subliniat necesitatea concentrării eforturilor în beneficiul întregii regiuni.

În deschiderea reuniunii, E. S. doamna Gențiana Șerbu, consul general al  României la Cahul, a prezentat abordarea pe care o propune administrația română, în vederea pregătirii unor proiecte, în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunăreană.  De asemenea a evidențiat necesitatea consolidării eforturilor comune, ale administrațiilor locale din România și Republica Moldova, pentru identificarea proiectelor prioritare cu impact regional și  macro-regional, care urmează să fie propuse pentru finanțare în următoarea perspectivă financiară 2014-2020. Cu această ocazie, a anunțat organizarea la 20 martie a.c. la Iași a reuniunii Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și respectiv, la 15 mai a.c. la Tulcea, a reuniunii Euroregiunii Dunărea de Jos, având ca scop agrearea domeniilor prioritare în cadrul cărora se vor elabora propunerile de proiecte transfrontaliere și bilaterale.

 Cu unanimitate de voturi, membrii CRD Sud au aprobat planul de acțiuni privind elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2020, cu propunerea de a se întruni în ședințe lucrative pentru a îmbunătăți acest document, "ADR Sud să aibă doar funcții de secretariat, iar CRD Sud - un rol decisiv în elaborarea acestui document", a specificat Dorin Andros, șeful  Direcției Politici și Cooperare regională, din cadrul MDRC.

În finalul ședinței, membrii CRD sud au aprobat planul de activitate  al Consiliului, doar cu mențiunea de a fi remunerați, fie la sfîrșit de an, fie costul deplasării la ședințe. "Această cerință a parvenit de la toate cele trei CRD-uri și vom examina posibilitatea soluționării acestei probleme", a conchis viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc.

Reuniunea membrilor CRD Sud la Leova, a culminat cu o vizită la Incubatorul de afaceri din oraș. 16 rezidenți ai incubatorului, ocupă 75% din spațiul acordat, avînd cele mai diverse domenii de activitate. Salon de frumusețe, ateliere de  croitorie,  de confecționare a mobilei și a geamurilor, salon foto,  școala auto, agenție imobiliară, sisteme de vopsele auto, sînt  dor cîteva din serviciile oferite cetățenilor, datorită acestui incubator de afaceri. Membrii CRD Sud au purtat discuții cu rezidenții, care s-au declarat mulțămiți de alegerea făcută. Incubatorul dispune și de o sală de ședințe dotată cu calculatoare și cu acces la internet, unde rezidenții se întrunesc periodic pentru sesiuni și instruiri.                               

 La capitolul "provocări" au fost menționate emigrația în masă a cetățenilor, precum și lipsa specialiștilor calificați, care ar acorda asistență rezidenților.

Doamna Efrosinia Grețu, președinte al raionului Leova și al CRD Sud confirmă că "nu e simplu, dar e îmbucurător faptul că susținem și motivăm tinerii îndeosebi, care nu au plecat din oraș datorită acestei oportunități, sau au revenit din străinătate."Această idee este confirmată de faptul că vîrsta medie a rezidenților este de 34 ani.

Prin urmare, membrii CRD Sud au calificat  ședința ca un schimb de experiență, prin care s-ar putea "replica reușitele și succesele dintr-o parte a regiunii în alte părți", a specificat Tatiana Badan, primarul satului Selemet, rl Cimișlia. Iar șeful secției management proiecte în cadrul ADR Sud, dl Eugen Lupașcu a oferit ca exemplu de proiect care ar putea fi implementat  în   mai multe localități din regiune.

Astfel, ședința CRD Sud  în Regiune, a avut un impact benefic și  va consolida pe viitor și mai mult echipa  Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud.