Prima   -  Presa   -  Noutăți - Asistența externă în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor pentru anul 2014

Asistența externă în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor pentru anul 2014

   
16.01.2014   1699 Accesări  

               

Chișinău/16 ianuarie  2013/ Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) s-a discutat despre asistența externă în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor pentru anul 2014. Astfel, în cadrul unei ședințe membrii Consiliului de coordonare a asistenței externe în domeniul vizat au  analizat realizările MDRC în cel de-al doilea semestru al anului 2013 și au nominalizat necesitățile sectoriale existente, în speranța identificării a noi inițiative de colaborare.

Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a calificat anul 2013 drept unul productiv și a menționat că ședința reprezintă o oportunitate de a planifica activitățile pentru anul 2014. "Reieșind din fondurile UE planificate pentru 2014-2020, începînd cu anul 2014 - noi programe și oportunități se vor deschide pentru țară în general, dar și pentru politica de dezvoltare regională în special. Este important să vedem reflectarea colaborării între instituții în calitatea proiectelor realizate și gradul de satisfacție a beneficiarilor - locuitorilor Regiunilor de Dezvoltare și a întregii țări" a specificat ministrul. De asemenea, ministrul a menționat colaborarea eficientă, pe parcursul anului trecut a MDRC cu instituțiile similare din Polonia, Estonia, Letonia, cu organismele și organizațiile internaționale Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), SIDA, USAID, Comisia Europeană, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), proiectul de Asistență Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA), proiectul Twinning,etc.  

Totodată, Svetlana Rogov șefa direcției relații internaționale și atragerea investițiilor a prezentat detaliat succesele obținute în urma beneficierii de asistență externă, menționînd partenerii de dezvoltare, sursele de finanțare a proiectelor și activitățile desfășurate în colaborare cu APL. De asemenea, Svetlana Rogov a apreciat colaborarea eficientă cu partenerii de dezvoltare în vederea dezvoltării regionale și cooperării transfrontaliere, actualizării Strategiilor Regionale, elaborării noilor programe de cooperare transfrontalieră bilaterale, precum și dezvoltării capacităților administrațiilor publice locale.

În cadrul ședinței au fost discutate și inițiativele de colaborare pentru anul 2014. În acest context, s-a menționat suplimentarea fondurilor proiectului  "Modernizarea serviciilor publice locale" de Guvernul Federal German, în scopul continuării activităților în acest an. Centrul de Informare a Autorităților Locale din Moldova  va continua să sprijine autorităților locale și ONG-uri din țară în promovarea implementării unor proiecte și a unor parteneriate externe, precum și în atragerea eventualilor finanțatori, în baza semnării Memorandumului de extindere a activității cu Polonia.  O altă cooperare  importanta care va fi fortificată în anul curent prin activități și proiecte concrete este cofinanțarea unui proiect comun cu USAID în orașul Telenești. Tot în 2014 va fi lansată cooperarea pentru  două proiecte finanțate de Agenția de Cooperare  Internațională a Cehiei pentru regiunile de dezvoltare SUD si Nord.

Cei  prezenți au conchis că întrunirile periodice influențează pozitiv activitatea reciprocă și contribuie la formarea unei viziuni de consens și extinderea colaborării.  În acest context, oficialii MDRC au mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru colaborarea eficientă și și-au exprimat dorința de a extinde parteneriatul cu alți donatori.