Prima   -  Presa   -  Noutăți - Experiențe europene pentru Regiunea Sud

Experiențe europene pentru Regiunea Sud

   
27.11.2013   1178 Accesări  

 

   Seminarul regional "Politica regională a UE și impactul său asupra dezvoltării regionale în Moldova", organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în parteneriat cu Ministerul de Interne al Franței, în cadrul proiectului Twinning  "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova", finanțat de Uniunea Europeană, a avut loc în Basarabeasca.

La reuniune au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ADR Sud, APL I și II din regiune, experții din cadrul proiectului Twinning din Franța, Letonia și România.

Președintele raionului Basarabeasca, Nicolae CHENDIGHELEAN, a accentuat  necesitatea  absorbirii cunoștințelor și practicilor oferite de către experții străini în împărtășirea experienței Uniunii Europene. Aleksandrs ANTONOVS, Secretar de Stat, al Ministerului  Dezvoltării Regionale și Protecției Mediului din Letonia și Laurențiu TIRCUMNICU, România, au împărtășit experiența letonă, română și bulgară în cadrul aderării la Uniunea Europeană, Politica de Vecinătate a UE,  a Parteneriatului Estic.

Șeful-adjunct al Direcției Generale de Dezvoltare Regională, Igor MALAI a prezentat rezultatele obținute de MDRC și ADR-uri în cadrul Dezvoltării Regionale, provocările unei noi Strategii de Dezvoltare 2014-2020, atît la nivel național, cît și regional, în contextul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

 Reuniunea a continuat cu o activitate în grup, prin care experții străini  au diseminat experiențele Franței, privind polii rurali ai politicii de excelență, parteneriatul  Politicii Dezvoltării Regionale, atît instituțional, cît și public-privat,  provocările pentru Moldova la nivel național, regional și local, proiectarea, planificarea și programarea unei strategii de  Dezvoltare Regională a unui teritoriu, provocări și probleme, cooperarea internațională în domeniul resurselor umane.

         Ședința s-a finisat cu prezentarea din partea fiecărui grup a concluziilor și recomandărilor pentru fiecare tematică abordată, dar și cu  motivație pentru o implicare mai activă în promovarea dezvoltării regionale.