Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a avut loc în Regiunea Sud

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a avut loc în Regiunea Sud

   
11.10.2013   1641 Accesări  

 Pentru a doua oară, miniștrii membri ai CNCDR au decis să se reunească în ședință în localitățile unde se implementează proiecte de dezvoltare regională, pentru a fi mai aproape de beneficiari și pentru a observa detaliat cum decurg etapele de implementare a proiectelor.  În acest context, ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale  a avut loc în Regiunea Sud. Gazda evenimentului a fost Consiliul Raional Căușeni.  În cadrul ședinței a fost  evaluat procesul de implementare a proiectelor în anul curent, inclusiv valorificarea banilor din Fondul National de Dezvoltare Regională și redistribuirea mijloacelor financiare pentru finalizarea in timp a celor mai eficiente proiecte.

 

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a venit cu un raport privind activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, mijloacele valorificate, precum și necesitățile financiare ale ADR Sud  pînă la sfîrșitul acestui an. La  capitolul ”provocări”, dna Maria Culeșov a menționat complexitatea procedurilor de achiziții publice, care tergiversează implementarea proiectelor . Pentru a evalua activitatea ADR-urilor, dl Valeriu Lazăr, a propus ca, începând cu anul 2014, să fie elaborați indicatori de performanță pentru ADR-uri, astfel încât acestea să își intensifice activitatea de atragere a investițiilor în regiune, să le sporească competitivitatea, iar realizările să fie măsurabile. . De asemenea, președintele Consiliului a accentuat rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională, ca structuri de importanță națională intermediare în evoluția socio- economică și culturală a țării.

Cu un raport privind valorificarea banilor din Fondul Național de Dezvoltare Regională, a venit și șeful Direcției Generale de Dezvoltare Regională, dl Valerian Bînzaru: în 9 luni ale anului curent au fost utilizați circa 172 mln lei pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională, banii fiind alocați din FNDR și Agenția de cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

În final, a fost acceptată redistribuirea mijloacelor financiare, dar și accentuată necesitatea atragerii și altor fonduri în dezvoltarea regională, sinergizarea proiectelor. Marcel Răducan a precizat că decizia de a redistribui banii are drept obiectiv implementarea eficientă a proiectelor și asigurarea valorificării eficiente a mijloacelor financiare din FNDR. 

  

Reuniunea a finalizat cu o vizită la cel mai grandios complex sportiv din regiune și din țară chiar, Centrul pentru Tineret și Sport Căușeni, proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, beneficiar fiind Consiliul Raional Căușeni.