Prima   -  Presa   -  Noutăți - Identificarea conceptelor de proiecte de eficiență energetică viabile, în clădirile publice

Identificarea conceptelor de proiecte de eficiență energetică viabile, în clădirile publice

   
17.09.2013   2879 Accesări   1 Comentarii

Cimișlia|16 septembrie|2013

         

Implementarea principiului participativ în procesul de planificare regională în sectorul "Eficiență Energetică",  se axează pe antrenarea  reprezentanților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați,  în ateliere de lucru.  Atelierele  nici pe departe nu a fost un "seminar",  dar un adevărat laborator, în care experții în eficiență  energetică și clădiri,   au acordat  consultanță  în eficientizarea energetică a clădirilor publice - licee și spitale.

Atelierul s-a desfășurat în două etape, așa ca să se lucreze minuțios asupra fiecărui edificiu propus experților de către administrațiile celor 8 raioane din Regiunea de Dezvoltare Sud.

Sergiu Robu, expert GOPA II a ținut să menționeze că "scopul atelierului este de  a elabora proiecte viabile. Orice donator are anumite cerințe la care se cere ajustarea proiectului  într - un timp restrîns. De aceea,  noi vom perfecta aceste proiecte din toate punctele de vedere".

Tatiana Aramă, șefa Secției planificare strategică în cadrul ADR Sud , a ținut să concretizeze că deși sînt propuse 2 instituții din partea unui raion - un liceu și spitalul -  va fi selectată doar una. "Vreau să reamintesc că  implementarea propriu - zisă nu va fi finanțată de GIZ, ci doar elaborarea și perfectarea proiectului tehnic".

Activitățile în cadrul atelierului au constat în analiza minuțioasă a Conceptelor de Proiect Propuse de consiliile raionale din Regiune, așa încît experții  să-și formeze o imagine clară  asupra calculelor și evaluărilor propuse .

Fiind organizate în cele 3 regiuni ale țării, aceste ateliere au ca scop să dezvolte  capacitățile de planificare sectorială la nivel regional și  local.