Prima   -  Presa   -  Noutăți - Drumul de acces Dimitrova-Acui-drumul spre viitor

Drumul de acces Dimitrova-Acui-drumul spre viitor

   
01.07.2013   2356 Accesări  

Dezvoltarea  regională este un domeniu relativ nou pentru societatea noastră, dar în același timp foarte necesar.Datorită priorităților existente în dezvoltarea regională -astăzi populația din zonele defavorizate ale Republicii Moldova beneficiază  de drumuri de acces  construite și reparate, apeducte , edificii sociale renovate.

Locuitorii  comunelor Cîietu și Dimitrova din r-l Cantemir,  s-au confruntat cu problema deplasării spre centrul raional din cauza că lipsea un drum practicabil spre oraș.În acest context erau  nevoiți să facă o ocolire de circa 70 km pentru a ajunge la destinație și să achite 80 lei pentru o călătorie.

Încă din anul 1997 a existat un proiect de construcție a acestui drum,  dar care s-a realizat o data cu implementarea proiectelor de dezvoltare regională.Proiectul"Construcția Drumului de acces Dimitrova -Acui" a fost lansat în anul 2012, costul său fiind de 15306,7mii lei,  bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

  

La data de 28 iunie curent, a avut loc recepția  finală a lucrărilor de construcție la drumul de acces Dimitrova -Acui.La eveniment au fost prezenți  dl Marcel Răducan- ministru al dezvoltării regionale și construcțiilor, dl Valerian Bînzaru director al Direcției Generale de Dezvoltare Regională, dna Maria Culeșov-director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, precum și reprezentanți ai administrației publice locale.

"De astăzi pentru  locuitorii satelor Cîietu, Dimitrova și Acui din raionul Cantemir este asigurat accesul spre centrul raional. Cu siguranță problema deplasării locuitorilor se va ameliora, prin circulația zilnică a unei rute, prin reducerea riscurilor accidentelor rutiere pe timp de ploaie, inclusiv cheltuielile pentru drum vor fi mai mici" a comunicat Ministrul Marcel Răducan în cadrul ceremoniei de recepție finală.

   

Dna Maria Culeșov, director al ADR Sud a specificat că" acesta este un drum mult- așteptat, dar și meritat de toți cei care de acum vor beneficia de el".

Primarul comunei Cîietu, directorul gimnaziului, localnicii au venit  cu sincere mulțămiri și toată recunoștința față de toți cei care i-au ajutat să realizeze  acest vis, devenit realitate.Elevele absolvente ale gimnaziului din com. Cîietu au declarat că acest drum este un drum al viitorului lor, care le va aduce mai multe oportunități.Directorul gimnaziului a mulțămit domnului ministru Marcel  Răducan, d-nei Maria Culeșov  pentru faptul că elevii vor merge la concursuri, competiții raionale sau regionale  fără ca să fie împiedicați de vremea rea sau drumul impracticabil.

   

Delegația ministerială a inspectat  porțiunea  de 4,6 km și  cum au fost executate lucrările  de  construcție a podețelor tubulare și dreptunghiulare.În rezultat, a  fost semnat actul de recepție finală de către membrii comisiei .  Reiterăm,  că proiectul "Drum de acces Dimitrova -Acui" a fost lansat în anul 2012, lucrările s-au desfășurat pe parcursul a unui an,  costul fiind de 15306,7 mii lei- sumă alocată din Fondul  Național de Dezvoltare Regională.