Prima   -  Presa   -  Noutăți - Reprezentanții autorităților publice învață cum să îmbunătățească calitatea pășunilor în condițiile schimbărilor climatice

Reprezentanții autorităților publice învață cum să îmbunătățească calitatea pășunilor în condițiile schimbărilor climatice

   
01.07.2013   1301 Accesări  

"Schimbările climatice din ultimul timp tot mai mult impune  luarea măsurilor pentru atenuarea efectelor negative ale acestora în toate sferele, dar cel mai evident - în agricultură. Pentru ca sectorul animalier să fie menținut și dezvoltat, atît în gospodăriile locuitorilor regiunii, cît și în gospodăriile de fermieri, avem nevoie de pășuni bune, cu o productivitate înaltă"-  astfel a menționat Dna Maria Culeșov, director ADR Sud,  în discursul de deschidere a lucrărilor seminarului cu tematica: "Gestionarea pășunilor - garanția dezvoltării eficiente a sectorului animalier în condiții de secetă", desfășurat pe data de 25 iunie 2013 în or. Cimișlia.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud cu susținerea financiară a Asociației Bird Life International, filiala din Ucraina, și este una din acțiunile de colaborare în cadrul proiectului "Consolidarea instrumentelor economice și juridice pentru conservarea biodiversității stepei, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora. (Biodiversitatea stepei)".

          

Scopul seminarului a fost de a informa reprezentanții autorităților publice din Regiunea Sud a Republicii Moldova despre practicile bune de gestionare a pășunilor, ca o oportunitate reală pentru adaptarea pășunilor la condițiile de secetă, în baza experienței comunei Ecaterinovca, raionul Cimișlia.  Participanții seminarului au fost  reprezentanți ai primăriilor și consiliilor raionale din toate raioanele Regiunii Sud, dar și colegi din Ucraina, interesați în îmbunătățirea pășunilor din localitățile lor.

În calitate de expert național a fost Dl Rusu Alexandru, lector al Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo", care a relatat participanților  problemele și consecințele proceselor naturale ale pășunilor în prezent, caracteristica plantelor furajere perene ca cele mai rezistente la secetă și care produc cel mai ieftin furaj,  metode de îmbunătățire a calității pășunilor din punct de vedere științific. În special a accentuat că în prezent vitele mari cornute merg la pășunat doar ca la o plimbare, se întorc acasă seara flămînde, deoarece în marea majoritate pășunile din zona de sud sunt foarte sărăcite, practic spre mijlocul verii sunt de culoarea solului, iar pășunatul pe parcele și efectuarea lucrărilor agrotehnice pe terenurile de pășuni ar fi cele mai bune soluții de reabilitare a pășunilor degradate.

Dna Viorica Cuțitaru, specialist al ADR Sud, a îndemnat autoritățile publice locale să elaboreze propriul Regulament pentru pășunat și cosit în baza legislației Republicii Moldova în domeniu și Planul calendaristic de exploatare a pășunilor, care include analiza și caracteristica fiecărei parcele, perioada de pășunat sau de colectare a fînului, lucrările agrotehnice necesare și perioada de realizare. Întocmirea și aprobarea acestor acte de către autoritatea publică, monitorizarea realizării măsurilor indicate în plan, cît și campanii de conștientizare în rîndul populației, constituie temeiul gestionării efeciente a pășunilor și garanția dezvoltării unei baze furajere sigure pentru sectorului animalier din localitate.

             

Reprezentanți ai autorităților publice din Ucraina, participanți la seminar, în frunte cu Evghenii Melnic, lector al Universității de Stat din Odesa  au apreciat foarte înalt cursul de dezvoltare regională în Republica Moldova, care în Ucraina nu există. Dumnealor  și-au impărtășit experiența de îmbunătățire a 30 hectare de pășuni în satul Petrovca, raionul Belgoroddnestrovsc, regiunea Odesa. Au accentuat că problemele în acest domeniu sunt comune.

 Dl Efim Strogoteanu, primar al comunei Ecaterinovca, raionul Cimișlia, a adus la cunoștință experiența de efectuare a lucrărilor de îmbunătățire a pășunilor din contul grantului de 5 mii euro, acordat de Bird Life International, și cu contribuția populației. De asemenea a mărturisit cum primăria și consiliul local au dus lucrul de conștientizare în rîndul  populației pentru a colecta contribuția și asigura paza pentru a nu admite pășunarea pe aceste terenuri.

Participanții la seminar s-au deplasat pe lanurile satului Ecaterinovca, unde au văzut rezultatul efectuării lucrărilor agrotehnice pe 3 terenuri de  pășuni, și anume:

  • parcela de 5 hectare unde au fost efectuate lucrări agricole de primăvară și însămînțate cu seminte de culturi perene.
  • parcela de 5 hectare unde au fost întroduse îngrășăminte minerale,
  • parcela de 10 hectare însămînțată cu semințe de calitate de sparcetă.

          

Participanții la seminar au vazut în realitate că pășunile, unde s-au efectuat lucrări agrotehnice, au o producție vegetală înaltă, roditoare, compusă din diverse specii de plante perene bine dezvoltate. Comparînd cu starea deplorabilă a pășunei de alături, unde nu s-au efectuat lucrări, au  accentuat  efectul pozitiv semnificativ al intervenției asupra pășunilor și au menționat că organizarea gestionării efeciente a pășunilor de către autoritățile publice locale a devenit o necesitate a timpului.