Prima   -  Presa   -  Noutăți - 34 milioane lei au fost valorificate prin implementarea proiectelor de dezvoltare regională

34 milioane lei au fost valorificate prin implementarea proiectelor de dezvoltare regională

   
25.06.2013   1293 Accesări  

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale s-a  întrunit  la data 21 iunie 2013, în prima ședință din acest an și pentru prima dată în afara Chișinăului.

"Pentru prima dată în 3 ani am organizat ședința CNCDR în localitățile unde se implementează proiectele. Scopul a fost să venim la fața locului să inspectăm, să observăm, să monitorizăm și să asigurăm eficacitatea lucrărilor efectuate, astfel, încît la sfîrșitul anului să înregistrăm rezultate vizibile în domeniul dezvoltării regionale" a comunicat Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan. De asemenea, Ministrul a precizat că a  fost analizat  detaliat fiecare proiect, iar decizia de redistribuire a banilor s-a luat în urma analizei minuțioase a situației, a cauzelor, acțiunilor și a rezultatelor scontate.

Circa 34 mln lei din suma totală de 191 mln lei a Fondului Național de Dezvoltare Regională au fost utilizate în primele 5 luni ale anului curent pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Reprezentanții MDRC au menționat că de la începutul anului sunt în proces de implementare 22 de proiecte de dezvoltare regională ce țin de reabilitarea infrastructurii drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu și atractivitatea turistică.  Din numărul total de proiecte 7 sunt în derulare în Regiunea de Dezvoltare Regională Nord, 10 proiecte de dezvoltare regională se implementează în Regiunea de Dezvoltare Centru și 5 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării.

Astfel, în prima ședință din acest an, membrii Consiliului au analizat  procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, desfășurarea lucrărilor, cauzele și motivele stagnării unor proiecte, și au decis  redistribuirea mijloacelor financiare pentru implementarea  proiectelor. Reamintim că Fondul Național de Dezvoltare Regională este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, și constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv și din an în an acesta nu este cumulativ. Astfel, pentru anul curent din FNDR au fost alocate circa 191 mln lei, inclusiv circa 7, 5 mln lei pentru asigurarea activității Agențiilor de dezvoltare regională Nord, Centru și Sud.