Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi recomandări în scrierea proiectelor, din partea experților europeni

Noi recomandări în scrierea proiectelor, din partea experților europeni

   
28.05.2013   2317 Accesări  

     La data de 16 mai 2013, în incinta Consiliului Raional Cimișlia, a avut loc  ședința grupului de lucru responsabil de elaborarea notei  conceptuale la  primul  proiect pilot în Dezvoltarea Regională din Regiunea de Dezvoltare Sud „Facilitarea dezvoltării afacerilor noi prin crearea incubatorului regional de afaceri în or. Cimișlia".

Din grupul de lucru au făcut parte  reprezentanți ai Consiliilor Raionale Cimișlia și Basarabeasca, ai ADR Sud, ai MDRC, angajați ai proiectului și experți internaționali în cadrul proiectului.

Principalele obiective ale atelierului de lucru au fost:

-    Prezentarea variantei îmbunătățite a Notei Conceptuale;

-    Lucrul în echipă în vederea elaborării analizei SWOT a proiectului pentru a identifica principalele provocări în implementarea proiectului;

-    Elaborarea  planului de acțiuni de implementare a obiectivelor proiectului pentru perioada imediat următoare, 20 mai - 02 iulie 2013;

-    Vizita pe teren la potențialul Incubator de afaceri Cimișlia.

Activitatea a debutat cu o scurtă prezentare făcută de către d-l Igor MALAI, șef adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Regională, în cadrul MDRC, lider de proiect din partea R. Moldova.

 Patrick NODDINGS, expert Twinning (Franța),  a venit cu unele recomandări, în ce privește eficiența activității:

-         elaborarea unui plan de acțiuni în implementarea proiectului, unde vor fi stabilite acțiunile concrete și responsabilii pentru fiecare activitate, care urmează a fi realizată până la următoarea întrunire (02 iulie 2013);

Anne  AZAM-PRADEILLES, Consilier Rezident în cadrul proiectului  Twinning (Franța),  a menționat că pentru a avea succes în implementarea proiectului dat, trebuie să definim exact:

-    un incubator de afaceri;

-    funcțiile și misiunile unui incubator de afaceri;

-    tipurile de servicii pe care le poate oferi un incubator;

-    elementele necesare pentru existența unui incubator de afaceri.

Gabriela MACOVEIU, expert internațional Twinning, a enumerat problemele cu care se confruntă nota conceptuală a proiectului dat, și anume:

- nevoia acută de localizare a micilor întreprinderi;

- lipsa,  în regiune,  a unui serviciu de consultanță permanent (au fost doar consultanțe pasagere);  

 

În rezultatul vizitei pe teren, grupul de lucru a constatat starea dezastruoasă a edificiului, astfel încât ar implica  cheltuieli mari, punînd în incapacitate implementarea proiectului dat. Ca rezultat, experții au propus identificarea unui nou edificiu pentru incubatorul de afaceri.

Atelierul s-a încheiat cu o ședință  de dezbateri în incinta  ADR Sud, la care au participat echipa Proiectului Twinning împreună cu Directorul ADR Sud  - Maria Culeșov  și  specialiști ai ADR Sud, desemnați pentru proiectele pilot în grupurile de lucru: Tatiana Aramă, Alexandru Sîrbu, Viorica Cuțitaru, Andrei Tocaru.

În aceeași componență, grupul de lucru s-a deplasat la Leova, la data de 17 mai. Aici, s-au reunit în cadrul ședinței de elaborare a notei conceptuale la  cel de al doilea  proiect pilot în dezvoltare regională  din Regiunea de Dezvoltare Sud „Alimentare cu apă din râul Prut pentru 3 raioane din RDS".

Ședința de lucru a fost deschisă de D-na Efrosinia GREÈšU, președintele raionului Leova, președinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, care și-a exprimat susținerea  pentru politica de Dezvoltare Regională,  promovată de Guvernul Republicii Moldova și implementată de Agențiile de Dezvoltare Regională și Consiliul Regional de Dezvoltare, cu suportul MDRC și a partenerilor de dezvoltare.

Atelierul a avut următoarele obiective:

-  Prezentarea variantei îmbunătățite a Notei Conceptuale;

-  Lucrul în echipă în vederea elaborării analizei SWOT a proiectului pentru a identifica principalele provocări în implementarea proiectului;

-  Elaborarea  planului de acțiuni de implementare a obiectivelor proiectului pentru perioada imediat următoare, 20 mai - 02 iulie 2013.

-  Vizita pe teren la Incubatorul de afaceri Leova;

Anne  AZAM-PRADEILLES a menționat că la finele implementării proiectului Twinning, componenta 3, vom avea ca rezultat nu numai 6 proiecte pilot în Dezvoltare Regională, dar vom avea și un proiect de manual - „Proiecte  pilot de dezvoltare regională în Moldova: metodologie de studiu de caz",   cu anexe care vor conține o descriere a pașilor în implementarea proiectului și alte materiale obținute în cadrul implementării proiectului (acorduri, hărți, note informative, fotografii, etc.)

Grupul de lucru  a elaborat prima  variantă a hărții care indică  traseul conductei magistrale de apă. Au fost analizate două opțiuni de traseu a conductei magistrale de apă, prima - prevedea trecerea magistralei paralel cu drumul public, a doua - propune traseul prin câmpurile de culturi agricole.

Urmează ca până la reuniunea viitoare să fie consultate și respectiv, studiate:

- hărțile topografice existente pe fiecare raion;

- viziunile inginerilor cadastrali și a specialiștilor în geodezie și cartografie;

- situația traseului de irigare utilizat în perioada anilor '80 și de analizat oportunitatea utilizării schemei în proiectul actual;                                                                            

 - terenurile aferente traseului propus și cererea de apă pentru irigare din partea consumatorilor.

În încheiere, grupul de lucru a efectuat o vizită la Incubatorul de afaceri din Leova, de unde au preluat sfaturi și idei pentru implementarea cu succes a aceluiași proiect și în Cimișlia. La stația de captare a apei, din orașul Leova, s-au documentat despre activitatea întreprinderii, proiectele implementate în ultima perioadă, capacitatea de extindere și de acoperire cu servicii pe raza  propusă în cadrul proiectului (Leova,  Cimișlia, Basarabeasca).

 

Următoarea convocare a grupului de lucru, va avea loc la data de 2 iulie 2013, pentru a evalua îndeplinirea sarcinilor propuse și stabilirea noilor pași în implementarea proiectului.

  Amintim că Proiectul este implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  în toate cele trei regiuni de dezvoltare,  și are ca obiectiv principal elaborarea unor proiecte bine  structurate,  atît din punct de vedere conceptual,  cît și al cererii de finanțare. Obiectivul general al proiectului Twinning este de a contribui la eforturile țării de a face față provocării de  dezvoltare regională.