Prima   -  Presa   -  Noutăți - Îmbunătățirea calității pășunilor – garanția dezvoltării sectorului animalier în condițiile schimbărilor climatice

Îmbunătățirea calității pășunilor – garanția dezvoltării sectorului animalier în condițiile schimbărilor climatice

   
18.05.2013   2384 Accesări  

Clima Republicii Moldova se schimbă permanent și  aceste schimbări sunt simțite de oameni prin variația temperaturii și cantitatea precipitațiilor. Fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani, afectează întreg teritoriul Republicii Moldova, și îndeosebi Regiunea de Dezvoltare Sud.  Schimbările climatice reprezintă o provocare prioritară, cu care se confruntă umanitatea în secolul XXI și nu mai ține de viitorul îndepărtat. Efectele negative ale secetei înregistrate pe teritoriul Moldovei se răsfrîng tot mai intens asupra  agriculturii.

Pășunile reprezintă o sursă importantă de nutrețuri pentru animalele domestice , dar și  un mijloc de prevenire și combatere a eroziunii solului; precum și un mijloc de îmbunătățire a structurii și fertilizării solului. În majoritatea localităților, pășunile se află într-o stare nesatisfăcătoare,  din punct de vedere ecologic și economic. Degradarea terenurilor cu pășuni, în condițiile de secetă,  necesită implicarea urgentă a autorităților publice locale,  dar și a cetățenilor,  prin  măsuri de atenuare a efectelor negative ale climei  pentru păstrarea pășunilor în stare productivă.

Acordarea suportului autorităților publice locale din regiunea Sud, pentru îmbunătățirea calității pășunilor degradate, este unul din obiectivele de colaborare al ADR Sud cu Asociația Bird Life International, filiala din Ucraina, în cadrul proiectului "Consolidarea instrumentelor economice și juridice pentru conservarea biodiversității stepei, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora. (Biodiversitatea stepei)". În acest context, în iarna anului 2013, ADR Sud a acordat suport logistic și organizațional la încheierea contractului de grant în sumă de 5 mii euro cu primăria comunei Ecaterinovca, raionul Cimișlia, pentru realizarea unui mini- proiect,  privind îmbunătățirea calității pășunilor publice. Activitățile proiectului au fost realizate în 3 direcții:

1.    Îmbunătățirea naturală a calității pășunilor pe un teren de 5 hectare. In acest scop, au fost efectuate  urmatoarele lucrări:

  • îndepărtarea vegetației lemnoase ( arbuști, copaci),
  • boronirea suprafeței pășunilor și întroducerea îngrășămintelor minerale.              

           

2. Îmbunătățirea calității pășunilor prin însămînțarea cu semințe de culturi perene pe o suprafață de 5 hectare. Din contul suportului acordat, s-au efectuat lucrări agrotehnice de pregătire a solului pînă și după semănat,  și au fost  procurate semințele.

           

3. Crearea unei plantații de  sparcetă pe un teren de 10 hectare în scopul producerii fînului.  Tot din acest suport financiar, au fost procurate semințele de sparcetă și îngrășămintele minerale. Restul lucrărilor agricole, au fost executate cu participarea  cetățenilor și a comunității.   

   Aceste plantații urmează a fi îngrijite timp de 2 ani și se vor exploata numai începînd cu anul  al 3-lea. Creșterea productivității pășunilor erodate prin regenerarea lor, va contribui în mare măsură la întărirea bazei furajere-una  din  problemele esențiale ale zootehniei, pentru creșterea atît a șeptelului de animale cît și a  productivității lor. Revigorarea pășunilor existente este importantă sub aspect calitativ, dar și cantitativ, deoarece pășunile, au  un  cost   de producție  relativ mic, comparativ cu producerea  altor furaje.

           

Experiența primăriei Ecaterinovca de îmbunătățire a calității pășunilor, servește ca o bună practică,care ar  putea  fi  preluată și de către alte comunități din regiune.Colaborarea ADR Sud cu Bird Life International, va continua prin   promovarea antreprenoriatului în agricultură, în condițiile schimbărilor climatice prin  diversificarea   culturilor agricole,  în  special  a celor etero-oleaginoase.