Prima   -  Presa   -  Noutăți - Crearea unui coridor ecologic transfrontalier: Ucraina, Moldova și Romînia – obiectiv de dezvoltare pentru Rezervatia științifică ”Lacurile Prutului de Jos„

Crearea unui coridor ecologic transfrontalier: Ucraina, Moldova și Romînia – obiectiv de dezvoltare pentru Rezervatia științifică ”Lacurile Prutului de Jos„

   
02.05.2013   3295 Accesări  

Protecția și conservarea speciilor de plante, animale și păsări ca valori naturale ale regiunii Sud atît la nivel național cât și la nivel internațional este scopul principal al Rezervației științifice „Lacurile Prutului de Jos" - o arie protejată cu statut de zonă umedă de importanță internațională, înregistrată  în cadrul Convenției Ramsar sub nr. 1029 la data de 20.06.2000. Rezervația este situată în sudul Moldovei în lunca Prutului și cuprinde: fluviu - 7,11 km2, lacurile naturale Beleu și Manta - 38,14 km2, mlaștini - 12,98 km2, bazine piscicole - 15,89 km2, păduri riverane - 7,84 km2, ce reprezintă niște ecosisteme unice de o mare însemnătate nu numai pentru republică, ci și pentru statele vecine, deoarece deține o bogată diversitate biologică și este un loc de trai și de popas pentru multe păsări acvatice.   Aici își fac apariția la pasaj și la reproducere 203 specii de păsări, 27 dintre ele sunt incluse în Cartea Roșie a republicii. Unele din ele (lopătarul, cristelul de câmp, rața roșie, stârcul galben etc.)  sunt periclitate în plan european și global.  Sunt inregistrate 41 de specii de pești, 6 dintre care sunt incluse în Cartea Roșie.  Din mamifere în această zona umedă au fost înregistrate 34 specii, sau 48,6% din  numărul total de specii din republică, 5 sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

 

Conexiunea Rezervatiei „Lacurile Prutului de Jos" cu rețeaua ecologică "Pan-Europeană", crearea unui coridor ecologic transfrontalier: Ucraina, Moldova și România și a elementelor rețelei ecologice naționale ca parte indispensabilă a rețelei "Natura 2000" - această viziune pentru viitorul apropiat a fost identificata în cadrul unui seminar cu tematica "Elaborarea Planului de management ale ariilor protejate", desfășurat în perioada 23-25 aprilie 2013, în regiunea Odesa, la care au participat  specialiști ai rezervației „Lacurile Prutului de Jos", reprezentanți al Ministerului Mediului și Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

În cadrul seminarului echipa din Republica Moldova, alături de reprezentanții ariilor protejate din 4 regiuni ale Ucrainei, au avut posibilitatea să  studieze diferite subiecte ce țin de organizarea unui management eficient al ariilor protejate de stat și anume: etapele de elaborare a Planului de management, analiza situației existente și identificarea problemelor stringente ale ariilor protejate, forme și metode de implicare a actorilor principali în soluționarea lor, aspecte practice de soluționare a dificultăților în management, ș.a..  De asemenea,  au reușit să facă schimb de informații și experiență în domeniu.

 "Sistemul de arii naturale protejate de stat, care constituie principalul nucleu de creare a rețelei ecologice, este extrem de fragmentat pe teritoriu țării și are lacune substanțiale, în special în ceea ce privește acoperirea sub protecție a tuturor tipurilor de ecosisteme naturale (forestiere, acvatice, palustre, de stepă, agrare etc.). Funcția principală a rețelei este încadrarea tuturor ecosistemelor naturale, într-un integru (fizic și functional), pentru stabilirea unui echilibru ecologic. Practică acumulată în cadrul primei etape a seminarului ne permite să evaluăm situația actuală și să identificăm opțiuni de administrare și management al Ariilor Protejate din Moldova. Planul de management este o componentă importantă pentru realizarea unui cadru suficient de clar pentru desemnarea și administrarea ariilor protejate" - a menționat Dl Grimalschi Vitalie, Șeful Secției Arii protejate, biodiversitate și biosecuritate al Ministerului Mediului.

"Apreciez atmosfera în care s-a desfășurat cursul, informațiile oferite, cărora li s-a adăugat valoarea exemplelor personale din partea  participanților. Mi-a plăcut modalitatea de punere în practică a conceptelor de organizare a activităților în cadrul unei arii protejate; faptul că participanții au fost stimulați să dea exemple și să-și împărtășească experiența personală; faptul că s-a intervenit cu prezentări teoretice numai în momentele cheie și pentru un timp scurt. Personal,  mi-am dat seama de numeroasele aplicabilități în activitatea mea zilnică și am învățat să privesc dintr-o altă perspectivă modul de a acționa pentru a-mi îndeplini mult mai eficient sarcinile de zi cu zi." - a menționat Dna Viorica Paladi, specialist al Rezervației ,,Prutul de Jos". 

Seminarul a fost organizat de organizația Bird Life International, filiala din Ucraina, în cadrul proiectului "Consolidarea instrumentelor economice și juridice pentru conservarea biodiversității stepei, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora. (Biodiversitatea stepei)",  iar participarea reprezentanților regiunii Sud din Moldova a fost posibilă în contextul  dezvoltării relațiilor de parteneriat conform memorandumului de colaborare semnat între Bird Life International și ADR Sud în octombrie 2012. Partea a doua a seminarului va avea loc în iunie 2013, în cadrul căruia participanții vor primi certificate de importanță internatională.

 


 

Viorica Cuțitaru

Specialist în elaborarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor din cadrul ADR Sud