Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședința Comitetului director din cadrul proiectului CO-WANDA, 26-27 februarie, Budapesta

Ședința Comitetului director din cadrul proiectului CO-WANDA, 26-27 februarie, Budapesta

   
28.02.2013   2070 Accesări  

Budapesta│ 26-27 februarie 2013. Un grup de reprezentanți din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud (Sud ADR) în frunte cu directorul instituției, Maria Culeșov, a participat, în perioada 26-27 februarie în Budapesta, Ungaria, la ședința Comitetului Director din cadrul proiectului CO-WANDA (Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre). ADR Sud este unul din cei 9 parteneri din cele 11 țări riverane Dunării. Proiectul a fost lansat în octombrie 2012 și a fost inițiat pentru a facilita elaborarea unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave pe Dunăre.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud este unul din cei 9 parteneri din cadrul proiectului și desfășoară activități în cadrul pachetelor de lucru 3 și 5 din cele 5 pachete de lucru ale proiectului. Activitățile realizate de Agenție vor cuprinde latura informațională și elaborarea unei Strategii, coordonată cu un model internațional, de implementare a Convenției pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre. În procesul de elaborare a strategiei vor fi implicați experți naționali din domeniul protecției apelor și se va ține cont de  model elaborat la nivel internațional.

La fel, vor mai fi implementate acțiuni pilot pentru colectarea deșeurilor generate de nave în diverse țări riverane Dunării. Acestea vor fi disponibile în mod gratuit pentru nave, astfel încât să permită testarea soluțiilor propuse pentru un sistem de finanțare, punând în balanță diferitele sisteme existente și utilizarea Serviciilor de Informare Fluvială - RIS.

În prim zi de întrunire a avut loc ședința Comitetului Director al proiectului unde  a fost supus votului Manualul de Identitate Vizuală a proiectului. Au mai fost prezentate realizările obținute în cadrul proiectului de către toți partenerii cât și pașii următori. Cea dea doua zi a fost dedicată studiilor de caz, în special cele din regiunea Rinului, și regiunea râului Sava, cât și propunerilor experților europeni în domeniu.

Finanțat prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Proiectul a debutat la data de 1 octombrie 2012 și se va finaliza la sfârșitul lunii septembrie 2014.

Următoarea vizită din cadrul proiectului, cu participarea reprezentanților ADR Sud, va avea loc în aprilie curent și va reprezenta o vizită de studiu în Regiunea Rinului pentru preluarea practicilor de succes.