Prima   -  Presa   -  Noutăți - Experți europeni vor asista administrațiile raionale în scrierea proiectelor

Experți europeni vor asista administrațiile raionale în scrierea proiectelor

   
20.02.2013   1661 Accesări  

20 februarie│Cimișlia │Seminar de lansare a celor două proiecte pilot în dezvoltarea regională pe Regiunea de Sud în Republica Moldova. Componenta a 3-a ,,Consolidarea capacităților actorilor regionali"  din cadrul proiectului twinning ,,Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în Republica Moldova"  a fost lansată oficial la Cimișlia miercuri, 20 februarie. Proiectul este implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în toate cele trei regiuni de dezvoltare și are ca obiectiv principal elaborarea unor proiecte bine închegate atât din punct de vedere conceptual cât și al cererii de finanțare. Proiectele care vor beneficia de asistența experților europeni vor corespunde normelor naționale și celor europene, astefl încât beneficiarii să poată identifica și alte surse de finanțare, decât cele naționale.

,,Vom avea suportul experților europeni în elaborarea a două proiecte mari, regionale. Vom avea posibilitatea să învățăm cum să elaborăm aceste proiecte și cum să aplicăm la fondurile externe" a declarat Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Twinningul este unul din instrumentele introduse în cadrul politicii europene de vecinătate pentru a consolida relațiile dintre Uniunea Europeană și vecinii săi. Proiectul ,,Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în Republica Moldova  este finanțat de comisia europeană și principala instituție beneficiară a proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Bugetul total al proiectului este de 1.170.000 € cu o durată de implementare de 21 de luni (mai 2012 - Ian. 2014) și are ca formă de implementare seminare de instruire, ateliere de lucru și vizite de studiu.

Obiectivul general al proiectului twinning este de a contribui la eforturile țării de a face față acestei provocări a dezvoltării regionale. În cadrul componentei a treia este prevăzut un studiu de caz. În regiunea de Sud, studiul de caz îl vor constitui proiectele comune a trei raioane: Basarabeasca, Cimișlia și Leova. Reprezentanții administrațiilor raionale vor lucra alături de experți europeni la adaptarea celor două proiecte la normele europene. Astfel beneficiarii vor putea să identifice și alte surse de finanțare decât cele naționale. Experții europeni și naționali vor asista administrațiile raionale la elaborarea notei conceptuale și a cererii complete de finanțare. Această activitate va oferi suport metodologic și ghidare, monitorizare pas-cu-pas, va oferi o experiență de învățare prin acțiuni atât Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor cât și regiunilor. Va fi un proces mai mult consultativ care va presupune deplasarea experților în teritoriu timp de aproximativ 10 zile, pe parcursul unui an calendaristic. Proiectul general, însă nu acoperă documentația tehnică a proiectelor pilot  - parte trecută drept contribuția beneficiarilor direcți. ,,Incubatorul regional de afaceri din orașul Cimișlia" și ,,Construcția apeductului magistral Leova-Cimișlia-Basarabeasca" - sunt cele două inițiative de proiecte care vor câștiga o șansă în plus în fața finanțatorilor.

Igor Malai, Lider de proiect componenta 3 din partea R. M. a ținut să precizeze că ,,Proiectul twinning are ca parteneri de bază Ministerul de interne a Franței și Ministerul Român al dezvoltării regionale și turismului. Proiectul de twinning nu este un proiect tehnic în care este elaborată toată documentația necesară, acesta este un pic mai complicat, un fel de schgimb de experiență între experții europeni din trei țări și experți din Republica Moldova”.

Evenimentul de lansare a proiectelor a continuat cu un atelier de lucru care va dura două zile. În aceste două zile inițiativele de proiect vor fi discutate separat împreună cu expertul twinning, România, Gabriela Macoveiu și consultanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.