Prima   -  Presa   -  Noutăți - O țară poate să reaușească doar atunci cînd există un parteneriat egal între bărbați și femei

O țară poate să reaușească doar atunci cînd există un parteneriat egal între bărbați și femei

   
11.02.2013   1315 Accesări  

11 februarie 2013│Vizita Doamnei Ministru, Valentina Buliga, în Regiunea de Sud. Ministru Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova, Valentina Buliga, a dat întâlnire tuturor femeilor din fruntea Autorităților Publice Locale, de ambele nivele, din Regiunea de Sud. Doamnele, cu statut de primar, au avut posibilitatea să discute despre problemele, necesitățile, neajunsurile tipice guvernării locale. 


Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud(ADR Sud), Maria Culeșov, a deschis întrunirea printr-o prezentare succiuntă despre activitate ADR Sud pe parcursul a trei ani de activitate, realizări și obstacole, planuri de viitor și rolul femeilor în procesul de Dezvoltare Regională.

Întrevederea a purtat un caracter neformal și a fost mai mult o discuție liberă. Doamnele de la cârma administrațiilor locale s-au expus pe marginea mai multor situații tipice care își pot găsi rezolvare prin unitate și respectarea politicii de gender. Într-o țară a bărbaților, femeile de la guvernare sunt adesea neglijate, când defapt prin feminitate și sensibilitate se poate de câștigat.

Doamna ministru, Valentina Buliga, a abordat mai multe subiecte legate de sistemul de pensionare, de salarizare, cadrul judiciar, egalitatea de gender, problema locurilor de muncă, problema migrației accentuate și a îndemnat colegele din sistem să vină cu propuneri: ,,Inițiativa mea a constat mai mult în organizarea unei întrevederi ca să putem purta o discuție sinceră și să putem să ne ajutăm reciproc, să ne ascultăm și să lăsăm la o parte diferențele de apartenență. Vreau să vă mulțumesc pentru lupta pe care o duceți fiecare, zi de zi, pentru bunăstarea și prosperare localităților în fruntea cărora sunteți. Sărăcia, calitatea proastă a vieții, sarcinile multiple, suprasolicitarea contribuie cu toate la activitatea de zi cu zi și la procesul de luare a deciziilor și la modul de a fi perceput în societate. O țară poate să reaușească doar atunci când există un parteneriat egal între bărbați și femei. Sunt lucruri unde noi ar trebui să fim mult mai unite, și să ducem inițiativa până la capăt, să arătăm că se poate, pentru că nimeni nu va face ordine în țară, în afară de noi."

Doamna ministru va întreprinde vizite și în celelalte regiuni de dezvoltare nord și centru, unde se va întruni cu femeile de la cârma guvernării locale.