Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primii pași în implementarea a trei noi proiecte în Regiunea de Sud

Primii pași în implementarea a trei noi proiecte în Regiunea de Sud

   
07.02.2013   2091 Accesări  

06 februarie| Cimișlia - Ședință de lucru cu aplicanții proiectelor aprobate spre finanțare cu începere din 2013. Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a adunat în ședință aplicanții celor trei proiecte noi de dezvoltare regională care se vor lansa în 2013 și vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Pe agenda ședinței au fost incluse subiecte legate de acordul de parteneriat, planul de implementare, indictorii și regulamentul cu privire la activitatea managerului de proiect.  Toate cele trei proiecte se încadrează în prioritatea 1 din Strategia de Dezvoltare Regională Sud: Reabilitarea infrastructurii fizice.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud va lansa în anul 2013 trei proiecte noi de dezvoltare regională. Toate trei au fost selectate spre aprobare în urma Apelului II de Propuneri de Proiecte desfășurat în perioada martie-iulie 2012. Lista proiectelor în implementare de pe agenda ADR Sud pentru anul curent numără, în total, cinci proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Pe lângă proiectele, a căror termen de implementare a fost extins din 2012: ,,Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat din Cahul" și ,,Turism sportiv în promovarea imaginii regiunii"ADR Sud va mai implementa 3 proiecte noi: "Construcția drumului  Codreni - Sagaidacul Nou", „Drum de acces spre muzeul memorial ,,Alexei Mateevici" din s. Zaim", ,,Impulsionarea dezvoltării social-economice a localităților din cursul inferior al râului Nistru prin renovarea drumului L - 510, ȘtefanVodă - Talmaza".

Conform procedurii legale aplicanții proiectelor aprobate spre finanțare cu începere din 2013 au fost informați despre etapele implementării proiectelor, drepturile și obligațiunile fiecărei părți, gradul de implicare a fiecărui partener, eventuale probleme care pot apărea pe parcurs. 

Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a vorbit despre experiența instituției în acest domeniu și despre cât de importante sunt detaliile într-un astfel de proces: ,,Este important ca fiecare aplicant să solicite la timp avizele necesare de la organele abilitate, să dețină toată documentația necesară implementării proiectului în termenii stabiliți inițial".

Acordul de parteneriat, care va fi semnat de către aplicant, parteneri și ADR Sud, prevede atribuțiile ADR Sud, drepturile și obligațiile beneficiarului, drepturile și obligațiile partenerilor, dreptul de proprietate asupra bunurilor dobândite din implementarea proiectului, durabilitatea proiectului, etc. Au fost stabiliți pașii următori în procesul de implementare a proiectului și responsabilitățile fiecărei părți.