Prima   -  Presa   -  Noutăți - Politica de dezvoltare regională din Italia și Spania – exemple bune de urmat pentru Republica Moldova

Politica de dezvoltare regională din Italia și Spania – exemple bune de urmat pentru Republica Moldova

   
02.02.2013   3241 Accesări  

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud din Republica Moldova, au învățat din experiența țărilor UE cum sunt promovate politicile de dezvoltare regională, vizitând în acest scop în perioada 20-30 ianuarie curent regiunile Lazio, Emilia Romagna și Veneto din Italia și orașul Zaragoza din Spania.

 În Italia, delegația Republicii Moldova a fost găzduită de 3 agenții care implementează politicile de dezvoltare ale Guvernelor Regionale, prin crearea de parteneriate între instituții, organizații și asociații pentru o abordare integrată a acestei politici.

 

 

 

 

 

În regiunea Lazio a fost vizitată organizația FILAS care promovează dezvoltarea antreprenoriatului cu accent pe dezvoltarea inovativă și sprijină Guvernul Regional în monitorizarea acestui proces. În regiune se pune accent deosebit pe dezvoltarea clusterelor și impulsionarea cooperării dintre companii.

Bic Lazio - un Centru de Business și Inovare cu rol de promovare a culturii antreprenoriale, considerat ca instrument principal de creștere economică și socială a regiunii.

În regiunea Emilia Romagna, a fost vizitat Consorțiul ASTER din Bolognia, din care fac parte: Guvernul Regional, Asociația de Business, Centrul Național de Cercetare, Agenția Națională pentru Tehnologii Inovative și Uniunea Regională a Camerelor de Comerț și mai multe universități din regiune - având ca scop susținerea, coordonarea și valorizarea cercetării și a transferului tehnologic, sprijinind dezvoltarea economică, axată pe 6 platforme: agricultură, construcții, eficiența energetică, tehnologii informaționațe și design, știință, mecanică.

Treviso Tehnologia, din regiunea Veneto - agenție pentru inovare care se axează pe 3 mari domenii de intervenție: asistență tehnică; cercetare și inovare tehnologică și dezvoltare de capacități - toate bazate pe inovație și plus-valoare.

Fundația pentru inovare La Fornace, creată la inițiativa unui grup de antreprenori asociați, care pe parcurs s-a extins prin atragerea mai multor reprezentanți din universități, bănci, camere de comerț, actori instituționali - toți implicați în crearea de noi intreprinderi în inovare și cercetare. Activitatea fundației este bazată pe incubare, promovarea regiunii și acordarea de servicii a laboratorului ergonomic existent, prin realizarea de teste de uzabilitate a produsului.

Zaragoza (Spania) 

Vizita în Spania, a avut drept scop  cunoașterea politicii de dezvoltare urbană a țării gazdă prin exemplul de succes al orașului Zaragoza, un oraș cu o populație de circa 700 mii locuitori, care a înregistrat o ascensiune în dezvoltare în ultimii 10 ani datorită politicii sale inovative în aspect de planificare urbanistică eficientă.Gazda delegației a fost primăria orașului Zaragoza, care are în implementare un șir de proiecte de  dezvoltare a infrastructurii fizice, cu accent  pe îmbunătățirea serviciilor publice acordate locuitorilor și vizitatorilor acestui oraș.

Zaragoza Tram reprezintă un nou sistem de tramvaie a cărui proiect a fost elaborat de către primăria Zaragoza din 2006 prin Parteneriatul Public Privat (PPP), în strânsă colaborare cu Asociația Orbilor și o companie publică de comunicare, creând astfel un sistem bine integrat prin reproiectarea centrului orașului, renovarea rețelelor subterane, amenajarea teritoriului, etc. Acest proiect a dat orașului mai multe premii internaționale, fiind considerat cel mai bun proiect al anului 2012, datorită sustenabilității atinse și managementului inter-modal eficient.

ECOCIUDAD Valdespartera este cel mai nou cartier „eco" care întrunește toate criteriile de eficiență energetică. Situat în partea de sud a Zaragozei (aproximativ 10 000 clădiri rezidențiale, din care 97% sunt locuințe sociale), cartierul este administrat de Primăria Zaragoza, construit la parametri sustenabili datorită sistemului de control integrat al rețelelor de utilități publice (apă și canalizare, energie electrică, etc). Clădirile se încadrează în măsurile bioclimatice nepoluante, în care consumul de energie, căldură și apă este cu 60% mai puțin decât cel obișnuit, datorită galeriilor colectoare  ce oferă un nivel mai ridicat de izolație termică și ventilație.

Centrul de Artă și Tehnologie (CAT) din campusul „Mila Digitală" găzduiește 24 de companii start-up, bazate pe 3 linii strategice: Eficiența Energetică (EE), Tehnologii Informaționale (IT) și E-Sănătate. „Mila Digitală" este un cartier inovativ care este creat pentru a găzdui companii bazate pe tehnologii moderne, oferindu-le consultanță și o infrastructură de telecomunicații avansată. Centrul își dorește să creeze o simbioză între artă  și  noile tehnologii prin cercetare. Infrastructura este bazată pe utilizarea surselor alternative (energie geotermală  și apă, panouri solare și curenți de aer). Elementele inovative în politica de dezvoltare regională a țărilor UE, care merită a fi preluate de Republica Moldova ar fi:

  •  Impulsionarea dezvoltării antreprenoriatului;
  •  Încurajarea producătorilor locali;
  •  Asocierea în clustere;
  •  Inovarea socială  (sunt încurajate ideile creative);
  •  Parteneriatul Public Privat;
  •  Existența culturii antreprenoriale;
  •  Asocierea antreprenorilor și a altor actori cheie;
  •  Crearea de parteneriate cu Universități pentru cercetare, etc;
  •  Dezvoltarea proiectelor ca un sistem integrat, intermodal și sustenabil.